Koncerter

ANMELDELSE: Marie Key i Musikhuset. Popmusik én til én

Marie Key indtog Musikhuset fredag aften, og det blev en oplevelse, der var både intim, underholdende og en øjenåbner for, hvad den 40-årige sangerinde kan, når hun får lov til at gøre det, hun allerhelst vil.

I mange år har Marie Key været fast inventar på de danske radiostationer, og vi kender alle hendes sange som ”Uopnåelig” eller ”Landet”. Men hendes solokoncert giver alligevel folk mulighed for at lære hende at kende på en anden måde. Iført afslappet påklædning, der mest af alt minder om joggingtøj, guider en utrolig veloplagt og humoristisk Marie Key dig igennem de 20 sange på sætlisten. Det er dansk popmusik, når det er bedst. Med tekster der har noget på hjertet og en stemme, der skiller sig ud, bliver publikum mindet om, at popmusik ikke behøver være en stor pompøs affære. Til koncerten i Musikhuset føltes det til tider som om, at det kun var meget og hende, der var de eneste i lokalet.

Når man tænker på Marie Key, tænker man ikke umiddelbart på latterkramper. Men ved flere lejligheder, end jeg kunne tælle, brød salen ud i en latter, der kunne være en komiker værdig. Med historier om hvordan hendes 42 år gamle klaver måtte på et akut lægebesøg få dage inden turneen startede og om en oplevelse på Roskilde Festival, der inspirerede hende til at inddrage fællessang og planche i hendes eget show, blev det aldrig kedeligt.

Det er første gang, hun tager showet udenfor København, og det kan folk i det jyske godt være glade for. Man mærker, at der virkelig er lagt tid og energi i projektet. Hun vil ikke være andre steder end på scenen, flankeret af klaver og akustisk og elektrisk guitar. Fra hun startede med at spille på cafeer med Marie Key band for 15 år siden, er der blevet opbygget et bredt kartotek af sange, der favner alle følelser i registret. Og hun formår virkelig at udtrykke dem. Hun er melankolsk, når det kræves, hun er nede på jorden, og hun når virkelig det rigtige niveau af energisk, for en intimkoncert. Jeg tog noter til showet, og på papiret står bare ”F*ck! Der er power!”

Ved slutningen af showet kom hun forkert ind i en af hendes mest kendte sange. Noget hun også selv kommenterede var paradoksalt. Det kunne godt have trukket fra oplevelsen, men hun afvæbnede kritikerne med en af de sjove kommentarer, vi var blevet så vant til gennem aftenen. Det talte på ingen måde ned, tværtimod tilføjede det bare positivt til oplevelsen, at hun improviserede sig ud af den. Det bekræftede os i, at alle de personlige og sjove momenter hun forkælede publikum med, ikke var slavisk indøvet.

Marie Key har aldrig været en fast del på min playliste. Alligevel kunne jeg ikke dy mig for at sætte hende på, da jeg gik hjem i den aarhusianske aften. Men der var et eller andet i vejen. For de lyde, der kom ud af mit headset, var ikke de samme, som jeg hørte for 20 minutter siden. Når jeg tog hendes charme, humor og tilstedeværelse på scenen ud af ligningen, gik regnestykket bare ikke længere op.

Jeg kommer helt klart til at høre mere med Marie, men jeg har svært ved at forestille mig, at det nogensinde bliver lige så godt, som den aften i Musikhuset.

Det var en hel unik oplevelse, og hendes specielle stemme arbejdede fantastisk sammen med de instrumenter, hun spillede på. Jeg vil lade publikum tale. Ikke en, ikke to, men tre gange modtog hun stående bifald.

Marie Key, Musikhuset
★★★★★

 

Lignende artikler

Back to top button