Koncerter

Lad håret stå: Hair rammer alle de rigtige tangenter

Musicalen Hair i Musikhuset er lige så relevant i dag som i 1968, og Østre Gasværks danske udgave gør ære til originalen.

Der gik ikke lang tid før hele Musikhusets store sals publikum blev konfronteret af en tissemand, da Østre Gasværks opførsel af Hair fik premiere.

Det var meget i tidsånden, hvilket også kan siges om tissemandens ejermand, Berger. Som hovedpersonerne i Hair er Berger stor fortaler for fri kærlighed, stoffer, mennesket og … hår. Samtidig er han stor modstander af krigen i Vietnam.

Og netop protest mod krigen i Vietnam er musicalens Hairs store fokus. Bergers gruppe af ligesindede hippier bruger livet på at leve det til det fulde med elskov, demonstrationer og en udforskning af deres egne bevidstheder gennem brugen af forskellige typer af narkotika. Udenfor i den virkelige verden venter krigsmaskinen, og nedtællingen er begyndt for Bergers ven Claude.

Indkaldelsen venter, og gennem musicalens 2½ time (inkl. pause) får den fuld gas med sang og dans foran en af Centrals Parks ikoniske broer.

Det virker minimalistisk fra starten, men det fylder hele store sal, når det først er i gang. Der er ingen sceneskift, men baggrunden og op langs med siderne skifter film, der passer til historien. Fra nattehimmel i New York til det rygende inferno, der var krigen i Vietnam.

Og samtidig giver det muligheden for at sætte fokus på personerne, der driver hele historien. Og med deres spraglede flowerpower-tøj, er det ikke svært at se dem.

Historien følger den originale udgave, der dog blev justeret på til Broadway, og ikke filmen. Alle de kendte numre er der, og de leveres med bravur af et virkelig velvalgt cast, der virkelig har fået de helt store røster med sig.

Dynamikken mellem skuespillerne er også i top, og de danske oversættelser af sangene fungerer virkelig godt. Dog med en enkelt undtagelse. For udover en enkelt flue i suppen, er der ikke noget at sætte en finger på ved Hair.

Du er virkelig godt underholdt, og sangene, musikken og budskabet hænger fast længe efter, du har rejst dig fra sædet.

Men titelnummeret Hair er blevet oversat, og herigennem mister den noget af sin charme. For de lange, smukke, flydende, gyldne, krøllede rim, der giver originalnummeret en fed energi på engelsk, kommer til et pludseligt stop, når de bruger det danske ord: Hår.

Det er en lille ting, og realiteterne er jo, at ordet nu faktisk er hår på danske, så det er svært at komme udenom. Men da de i andre numre bruger de engelske ord og fraser, og musicalen jo stadig hedder Hair, er det en skam, for forventningerne til netop dette nummer er højere end til de andre.

Det er som sagt en lille ting, og det er heller ikke fordi, at det underkender alt det fremragende som Hair også kan. For når alt er sagt og gjort, når Let The Sunshine In har lydt og Hair er slut, er det med et fyldt hoved og hjerte, man tager turen hjem.

Med sangene gjaldende og budskabet om et liv levet for kærlighed, snarere end krig, cirklende rundt i hovedet. Og det er netop pointen med Hair. Også selvom den er skrevet i 1968 som en hjælp til at gøre en ende til en krig i den fjerne del af verden.

For i 2023 kan vi alle sammen godt blive lidt bedre til at make love, not war.

 

★ ★ ★ ★★a
Hair
Musikhuset, Store Sal
Aarhus

 

Lignende artikler

Back to top button