Festivalnyt

NorthSide-boss: Vi tror på festival i 2021

Bliver der festival næste år? Spørgsmålet ligger som en mørk sky på sindet for de mange festivalgængere, der har måttet sidde 2020 over.

Spørger man Brian Nielsen, der har grundlagt NorthSide og Tinderbox, er der dog grund til at være fortrøstningsfulde.

”Vi tror på det, så det skal I også.”

Det er ikke bare ønsketænkning fra Down the Drain-direktørens side. For han har arbejdet sammen med mange andre danske festivaler, arrangører af andre større begivenheder og repræsentanter fra sundhedsmyndighederne, heriblandt professorer i infektionsmedicin, om at udvikle en plan for, hvordan der kan afvikles igen næste år på en fornuftig og sikker måde.

”Vi laver en model, der kan fungere. Det kan vi godt, uden at jeg kan gå i detaljer om det. Jeg tror ikke, at jeg lyver, hvis jeg siger, at tests er en del af løsningen, men vi kan se, at det kan lade sig gøre, og det giver stor grund til trøst.”

Kravlede på væggene
Forvisningen om fremtiden har dog ikke været der hele tiden, og siden statsministeren aflyste festivalerne, gik der noget tid, hvor Brian Nielsen ikke helt kunne finde ud af at forholde sig til det.

”Jeg har kravlet noget rundt på væggene herhjemme. Hvis ikke det var fordi, jeg havde et rigtigt godt bagland, så havde det været meget værre. Jeg har heldigvis haft nogen, der forstod mine frustrationer.”

Lige efter udmeldingen var der nogle gange, hvor Brian sad og gloede ind i computeren, uden at vide helt, hvad han skulle bruge tiden på, og om hvad det overhovedet skulle ende med.

Det kan stadig godt ende sådan, selvom Brian tror på den handlingsplan, han og mange andre arbejder på.

”Jeg har svært ved at se, at de danske lovgivende myndigheder siger nej til den plan vi kommer med. Det er god sund fornuft, og det er en fornuftig behandling af den situation vi er i. Det håber jeg også på, at politikere og sundhedsfolk også kan se. Hvis de kan det, så får vi også festivaler næste år, men nu er det jo ikke mig, der giver tilladelse.”

Business as usual
At håbe er en ting, men for Brian og de andre ansatte i Down the Drain, der står bag de to festivaler, er det ”business as usual”, for der er ikke tid til nøl, hvis der skal afvikles to festivaler næste år. Særligt ikke, når NorthSide rykker fra pladsen i Ådalen til det nye område i Eskelund.

”Vi er meget optagede af at vi skal bygge en ny plads op. Det går der rigtigt meget tid med. Vi bruger nok dobbelt så meget tid, som vi plejer, fordi vi ikke har prøvet at lave festival der før.”

2020 skulle have været året, hvor der blev taget afsked med Ådalen, som har været hjem for NorthSide siden 2011, og selvom det er vemodigt, ser Brian Nielsen frem til at skulle afvikle på den nye plads.

”Eskelunden er, målt op mod ådalen som plads, markant bedre. Den er større, ikke at det i udgangspunkt er bedst, men det er godt fordi vi har været meget presset på de kvadratmeter, vi har haft til rådighed. Især dem omkring pladsen. Det er nok der, vi har været allermest udfordret de seneste år, fordi der er blevet bygget så tæt på,” forklarer han.

Den nye plads er der styr på. Alt det strukturelle er færdigt, og der er plantet græs, hvor der skal plantes græs. Nu skal der så laves en plan for, hvordan der bliver afholdt festival på området.

Ingen fest uden musik
Og så skal der findes noget musik. Det kan, ifølge Brian, volde visse problemer.

”Mange internationale artister har den udfordring, at de ikke kan blive forsikret. Det gælder også de helt store tours, som ikke kommer til at ske, fordi pengene ikke er gode i den kommende tid. Folk er meget usikre, og afventer og ser, hvordan situationen ser ud lidt længere fremme. Derfor er der mange gode argumenter for at vente med den store tour til 2022.”

Når mange musikere vælger at sidde året over, så har det naturligvis også en direkte indflydelse på udvalget. Det er dog ikke noget, der rammer NorthSide og Tinderbox i særlig høj grad.

”Jeg synes ikke, at vi er hårdt ramt. De hylder vi har haft at vælge fra, har da været meget reduceret i forhold til tidligere. Der er ikke så meget at vælge imellem, men det betyder jo ikke, at det man har at vælge mellem, ikke er godt.”

Danskerne har aldrig været bedre
Når det særligt er de udenlandske musikere, der er svære at få fat i, trøster Brian sig ved, at den danske musikscene aldrig har stået stærkere.

”Hvor lang tid siden er det, at et dansk band har udsolgt vores nationalstadion, som Minds of 99 har gjort? Det betyder også, at der er en meget stor efterspørgsel efter de danske navne. Nummer ét og to på ønskelisten til NorthSide er danske artister,” forklarer han.

Det første navn er faktisk allerede blevet offentliggjort, da Kashmir havde planlagt at besøge begge festivaler i forbindelse med en comeback turné næste år. Den er nu rykket til 2021.

Det handler ikke kun om penge
”Det helt grundlæggende for mig, er at vi kan få lov at afvikle festivaler igen næste år. Det er mit allerstørste ønske lige nu. For hvis der ikke bliver nogle festivaler næste år, så kan vi potentielt få en stor udfordring med at bibeholde vores organisationer. Det vil helt sikkert betyde, at mange kan finde på vælge et andet spor for deres karriere, og helt uvurderlig viden for vores festivaler kan på den måde gå tabt, hvis vi ikke får lov at afvikle i 2021. Derfor bliver det ikke kun et økonomisk spørgsmål, hvis politikerne ikke giver os lov. Vi kan tabe grundlæggende og uvurderlig know-how på, hvordan festivalerne bliver lavet. Det kan få drastiske konsekvenser,” forklarer Brian Nielsen.

Et festivalløst 2021 vil derfor ramme på mange fronter og i mange forskellige grupper. For festivaler er ikke kun et spørgsmål om musikere og gæster.

”Det vil også få kæmpe konsekvenser for et kæmpe antal foreninger, der tjener til klubkassen, vores frivillige, vores ansatte og projektansatte, hvis der ikke bliver et 2021.”

Brian Nielsens opfordring er dog meget klar:

”Jeg tror på det, og det skal I også!”

 

Lignende artikler

Back to top button