Din FestivalFestivalnytVideo

Livsgnist på Sølund Musik-Festival

Sølund Musik-Festival har fat i en nerve, som har med meningen med livet at gøre. Sølund har livsgnist og deler ud af den.

Lidt Highlights fra 2024:

Rasmus Walter der gik ud og sang mellem publikum, Stig Rossen Twist, hvor alle dansede med alle (f.eks scene security og presse med flere fra publikum) Sussi og drengene, hvor Sussi viste røv, lige foran alle fotograferne, til stor fryd for publikum (hun havde g-streng på) Jonah Blacksmith som havde rigtig mange fra publikum, med oppe og synge på scenen. Dodo and the Dodos som lavede fælles søgræs og sømands disko. Infernal som stillede op til rigtig mange handi presse interview og utallige fotos, og var så imødekommende. Støttepersoner som med uendelig tålmodighed hjalp borgere som var gået i hak. Zar Paulo som crowd surfede. Jacob Haugaard som sang om manglende knapper og også manglede teksten -og det var fuldstændig okay. Ameli Dot dansede igennem og rakte ud til publikum. Queen Machine som var klar på, at skrive autografer til hver og en. Mødet med publikums deltager Bo Thomsen som var den dejligste, åbne person og delte sin helt særlige tilgang til kærlighed. Benjamin Hav og familien som fik alle i publikum, til at være fælles med kæmpe dansefuttogs kæde.

Foto: Klaus Dreyer, Eventfotografi.dk

Se også: Signe møder Rasmus Walter på Sølund

Sølund er helt sin egen. Lidt ligesom en kælen kat med masser af kontakt og uforudsigelighed.

Det er min første gang på Sølund Musik-Festival.

Jeg kan i forvejen rigtig godt lide overskuelige festivaler, som ikke er for store.

Jeg er ikke så god til at gå glip af noget og ser det som fordel, at jeg kan nå at se og høre meget af det program, som planlæggerne har gjort sig umage med, at sætte sammen.

Jeg er helt med på, at små festivaler hurtigt kan blive sårbare ved musik aflysninger. Økonomisk, er de afhængige af publikum deltagelse og frivillig arbejdskraft og mange også af offentligt støtte.

Se også: Ameli Dot for første gang på Sølund

Her er Sølund Musik-Festival særlig påvirket af støtten fra kommunen.

Der er skåret i muligheden for udviklingshæmmede borgere, at medbringe deres støtte/ledsager.

De opfordres til spørge venner og familie om de vil tage med (læs: købe billet) og derved være deres hjælper, så de kan deltage i festivalen.

Det lyder helt fair og spiseligt, medmindre man selv har oplevet at have et familiemedlem som er udfordret.

Foto: Klaus Dreyer, Eventfotografi.dk

At komme dertil hvor ens søn eller datter endelig får den hjælp som der er brug for, er lang og opslidende. Det betyder at familie og venner ofte er mere end slidte, hvilket kan gå ud over relationen. At tage endnu en tørn, med at være den som hjælper ens familiemedlem er grænseoverskridende for begge parter.

For den som er psykisk eller fysisk udfordret, er det at spørge om hjælp igen og igen ikke et overskud nogen jeg kender, har.

At deltage på en festival er et overflødighedshorn af indtryk og lyd som mange hæmmede bliver tricket af og man kunne tro, at det derfor ikke er muligt for mange at deltage. Men, pga af netop professionel støtte, er det muligt for en borger at opleve det.

Festivalen gør sig umage med plads, genkendelighed og toiletfaciliteter som gør det muligt. Alle os som kender en udviklingshæmmet, ved at livet ikke altid er pænt. Der kan komme voldsomme udbrud, råb, gråd, savl, stor glæde, høje hvin. Det ses på festivalen. Flere har også brug for en dukke til at tage sig af, som de har med, enten i bæresele eller barnevogn. Mange er i kørestol og flere kan kun bevæge sig rundt sammen med en kendt voksen.

Flere ligner du og jeg ved første øjekast, og kikker du efter eller genkender du de lidt skæve tegn, vil du opdage, at du måske står overfor en som f.eks ikke kan se, ikke kan gå, ikke kan tale, ikke kan forstå verden som du kender den.

Langt de fleste lande opgiver at afholde lignende arrangementer, for det er dyrt, besværligt, ikke særligt “pænt” og kræver rigtig meget af alle, som gør det muligt.

OG Danmark, Skanderborg, Sølund Musik-Festival får det til at ske. Ikke nok med det, de er VERDENS STØRSTE MUSIK FESTIVAL FOR UDVIKLINGSHÆMMEDE.

 Det er en af de rekorder jeg er mest stolt af og jeg er kæmpe berørt af, endelig at få lov at deltage.

 

 

Frank Megabody som er konferencier på de store scener på Sølund fortæller om sin første gang på festivalen og beskriver det ca. sådan her: “Da jeg kørte hjem fra festivalen, kørte jeg ind til siden på rastepladsen, og tårerne løb mig ned over kinderne. Jeg græd. Jeg rullede vinduet ned og var klar til at smide den hyre jeg havde fået ud af vinduet, for jeg tænkte, at så bliver dem der finder dem glade, for jeg havde fået noget, som var meget mere værd, ved at opleve den umiddelbarhed, varme og mening, end penge nogensinde kan betale”

 Vi går rundt med hjerter som kan beriges og svulme, og samme hjerte kan krølles. Vi påvirker alle hinanden, vi har alle muligheden for at gøre en forskel. Vi betyder alle noget og kan gøre hinandens hjerter større.

På Sølund Musik-Festival står flere med et hjerteskilt på pind med teksten: “VI er ALLE, lige meget værd”.

Foto: Signe Kjær Høiberg

Vi er til dagligt vant til at “dømme” hinanden på udseende, opførsel, status, penge og det er befriende at være i mængden, hvor vi reelt ikke ved hvem og hvad vi er.

Jeg har ikke før været på en festival hvor stemningen var SÅ afslappet, så forstående, så kærlig og pytknappen aktiveret samtidig med armbåndet.

Det samme oplever jeg, med de kunstnere som optræder. De gør deres akt, som vi kender dem -OG, alle gør mere end det. Der inviteres op på scenen, der skrives autografer i timevis, de blander sig mellem publikum, de deler af sig selv, som jeg ikke har set det før.

Mange musikere og kunstnere jeg kender, gør sig mega meget umage og det er svært at forestille sig, hvordan de skal kunne give mere. Det ved du, når du har oplevet dem spille på Sølund Musik-Festival.

Hvis jeg fra nu, skal anbefale en festival i Danmark, vil det fra nu blive Sølund Musik-Festival.

Det er fuldstændig rigtig hvad Frank Megabody siger “du får så meget mere, end det du kan få for penge”.

Derfor er det også en festival, der for dem festivalen er lavet for, betyder mere end det kan beskrives.

For det skulle, for langt over halvdelen af deltagerne, ikke være muligt for dem at deltage i. MEN, det ER det!

For alle gør sig sådan umage med at det lykkes. Det giver LIVSGNIST og det kan alle leve længe på!

Og for publikum er det, det der gør at næste år, noget der kan ses frem til.

Foto: Klaus Dreyer, Eventfotografi.dk

Se også: Signe møder Queen Machine på Sølund

FAKTA OM FESTIVALEN

  • Sølund Musik-Festival afviklede sin første festival i 1986.
  • Festivalen byder hvert år velkommen til omkring 20.000 gæster fordelt på tre dage.
  • Festivalen afvikles altid tirsdag, onsdag og torsdag i anden uge af juni.
  • Festivalen er verdens største festival for mennesker med fysisk- og psykisk udviklingshæmning.

Se herunder da Signe tog en snak men Bo Thomsen og hans støtte Katya på Sølund Musik-Festival 2024.

Lignende artikler

Back to top button