Festivalnyt

Hvor kommer musikken fra når Syd for Solen spiller op?

Programmet for Syd for Solen glimrer ved manglen på festivalgengangere, men er i stedet pakket med navne, du ikke finder andre steder.

Det er et stort arbejde at stable en festival på benene. Der skal både bygges scener, mad- og ølboder og koordineres frivillige. Men vigtigste af alt er at få bands på scenen. Den indsats starter meget før dørene åbner.

Og selvom du måske skidegerne vil se lige præcis dit yndlingsband, er der mange ting, der skal gå op, før det kan lykkedes. Og de fleste af dem handler ikke om penge.

Så når Søndermarken i weekenden bliver fyldt med glade gæster og høj musik, er det resultatet af en indsats, der stort set startede da pladsen lykkede sidste år. Og selvom Syd for Solen på nogle parametre ligner andre festivaler, er det alligevel lidt noget andet, for musikken på plakaten er næsten støvsuget for de danske navne, der når hele vejen rundt i løbet af sådan en sommer. I stedet er det muligt at fange Bon Iver, Peggy Gou, Iggy Pop, The War on Drugs og Aphex Twin.

Det er ikke noget tilfælde, for folkene bag har haft et ønske om at skabe noget nyt. Det er lykkedes ret godt, og én af kræfterne bag er Xenia Grigat, der er promoter for Smash!Bang!Pow! og programansvarlig for Syd for Solen.

Vi fangede hende på et hotelværelse i London, efter en koncert med et – lige nu – forholdvis ukendt band ved navn Eve’s Wilder.

”Det minder om Tori Amos møder Cranberries, og de spillede for 150 mennesker. Det var alt for fedt.”

Xenia har arbejdet i branchen i mere end 15 år. Før SmashBangPow var det hos Down the Drain, der dengang hed Beatbox, hvor hun bookede til NorthSide og Tinderbox. Derudover var hun med til at lave Haven Festival i 2017 og ’18, og før det havde hun også en finger med på Roskilde Festival.

For hende er missionen klar. Det handler om at skabe et program, der rammer festivalgæsternes ønsker. Og noget, der kan lade sig gøre.

”Vi segmenterer vores dage. Selvom man måske gerne vil afsted til alle tre dage, er de delt op, så vi skaber så meget valuta for pengene som muligt. Så starter vi måske med et headliner, og så arbejder vi derfra på at finde ud af, hvad der kan lade sig gøre,” forklarer hun.

Nogle gange handler det om at finde de navne, som rammer de personlige ønsker fra dem der laver festivalen, men det kan ikke altid lade sig gøre.

”Vi ser både på de ønsker vi selv har, og de ønsker gæsterne kommer med. Det er anden gang vi laver Syd for Solen, og sidste år spurgte vi dem, hvad de gerne ville se. På kontoret havde vi et stort ønske om at få Bon Iver til at komme. Og det var der også mange gæster, der ønskede. Så dem satte vi højt på ønskelisten,” fortæller Xenia.

Derfra kræver det, at de er villige til at komme forbi og at økonomien kan passe.

”Vi holder jo øje med, hvem der turnerer i vores vindue. Nogle giver os selv en note, hvis de skal ud og promovere et nyt album eller har planlagt en turné, men ofte skal vi også selv holde øje med musikbranchen.”

Udover de planlagte turnéer, kræver det også et vågent øje på musikbranchen. For der dukker også ofte navne op, der stryger hurtigt til tops.

”Det kan være musikere som Tobias Rahim eller Andreas Odbjerg, der bare eksploderer lige pludselig, og dem skal vi også være opmærksomme på.”

Så der er mange muligheder for at finde noget at håbe på, men ligesom i alle andre brancher er økonomien en kæmpe faktor. Der skal være til hele programmet, og det sætter en naturlig grænse. For man kan ikke brænde hele budgettet af på et kæmpe navn, der skal have en masse penge.

”Det kunne vi godt, men så ville vi stå der med et navn til tre dage, og det ville være pænt underligt,” forklarer Xenia.

”Men det er ikke kun pengene. Det skal også give mening. Der skal være en vis tyngde i det, og det skal gå op med tiden. Men hvis det giver mening, er vi også villige til at gøre meget, for at få det til at lykkedes. Fx havde vi som sagt et stort ønske om Bon Iver, men de kunne kun spille torsdag, så vi har måttet rykke festivalen, så vi afvikler fra torsdag til lørdag, og ikke fredag til søndag, som vi gjorde sidste år.”

Det mener Xenia nu ikke er det store tab.

”Min søndag er hellig, og torsdag er alligevel sådan lidt Lille Fredag, så der er vi mere tilbøjelige til at gå ud, så det passer jo meget godt.”

Når navnen så er booket, er det ikke slut der. For der er både en del logistik og produktion i det, som også skal tilgodeses i forhold til at kunne afvikle på bedste vis.

” Mange artister kører med festival-turné, der skiller sig ud fra indendørs- og stadionkoncerter. Der er ikke så meget, der skal med, og derfor også mindre der skal bygges. Hvis man nu får fat i et band som Rammstein, så ville det kræve en del planlægning. For de har et vanvittigt show, og jeg vil anbefale alle, at de skal tage ind og se det, hvis de ikke har. Det ville gøre det svært for andre bands at spille samme dag, hvis de også skulle bygge et stort show op. Der kan sagtens komme nogen på scenen, men det skal afstemmes med, hvad der er plads og tid til.”

Det hele er gået op i en højere enhed, og når Syd for Solen torsdag slår dørene op, bliver det med et af sæsonens mest interessante udvalg af musik. Det er Xenia og de andre på Smash!Bang!Pow! stolte af.

”Det har længe været en drøm at lave en festival i Søndermarken. Området at virkelig smukt, og det er relativt intimt og noget, som vi kan gabe over. Det er en idé, der er opstået for længe siden. Og lige som vi klar til at rykke på det, så kom corona, og så måtte vi vente. Tiden har vi dog brugt fornuftigt, og sidste år blev en stor succes hos gæsterne.”

Nu har de så justeret på en masse forskellige småting, og anden udgave tegner til at blive endnu bedre. Det giver dog ikke grund til at hvile på laurbærrene.

”Vi kommer nok til at evaluere og forbedre konceptet til evig tid. Men det er jo sådan det skal være. For vi ved ikke, hvordan næste år kommer til at forme sig. Hverken for os eller for musikbranchen. Vi har gjort en masse for at optimere på tingene i år, og vi håber bare at vejret holder, og så ved vi, at det bliver rigtigt godt.”

Syd for Solen startede i går den 8. med hovednavnet Bon Iver på scenen første dag. Derudover kan du også finde navne som Iggy Pop, Peggy Gou, The War on Drugs, Aphex Twin og The Walkmen i løbet af weekenden.

Du kan læse mere på www.sydforsolen.dk eller på festivalens Facebook-side  <LJNK: https://www.facebook.com/sydforsolen>

Lignende artikler

Back to top button