Koncerter

Sabbatår som musik-frivillig

Musikfestivalen ”Klassiske Dage” kunne ikke fungere uden de mange projektdeltagere og frivillige

Første uge i oktober afvikles Klassiske Dage for 15. år i træk i Holstebro.

Men for de mange, der arbejder bag kulisserne, begyndte musikfestivalen allerede lang tid før sommerferien. Det gælder også for 19-årige Nanna-Marie Slot Thinesen, som har fået tjansen som ”runner”.

Nanna-Marie bruger sit sabbatår på at fylde Holstebro med musik. Hun allerede har gode erfaringer at trække på som frivillig i ungdomsfællesskabet ”SubHuset” i Holstebro.

Runner er et pænt ord for stik-i-rend-dreng (m/k), og man keder sig bestemt ikke på posten, når der skal stables en stor festival på benene.

– Jeg har arbejdet med at skrive breve og kontakte sponsorer for at hjælpe med at skaffe finansiering til festivalen. Og så har jeg fået til opgave at arbejde med sociale medier, primært Facebook, hvor jeg har oprettet begivenheder for de mange koncerter og hjælper med at dele billeder, så man kan følge med i forberedelserne, fortæller Nanna-Marie.

Nyt syn på klassisk musik

I festivalugen bliver opgavemængden mangedoblet og kan være alt fra at købe bananer til at videofilme interviews med kunstnere eller løse chaufføropgaver. Og så skal hun selvfølgelig også høre en masse musik. Det glæder hun sig også til.

– Før ”Klassiske Dage” havde jeg en idé om, hvad klassisk musik var, og hvordan musikerne er. Jeg har selv spillet trommer og slagtøj siden 3. klasse, så jeg har da hørt en klassisk koncert. Men jeg oplevede på sidste års festival, at den klassiske musikgenre er bredere, end hvad jeg havde forestillet mig. Og musikerne er virkelig dygtige og supersøde, selv om alle kan være lidt stressede, når der for eksempel lige pludselig mangler fotokopi af nogle noder lige inden en koncert, siger Nanna-Marie.

– Jeg må indrømme, at jeg ikke kendte ret mange af musikerne på forhånd. Jeg fik til opgave at køre Cristoffer Sundqvist til Struer, hvor han skulle spille koncert. Og pludselig gik det op for mig, at han er en svensk klarinettist, som faktisk er meget berømt i den klassiske verden. Det var lidt sjovt, og lige som de andre tog han det pænt, at jeg havde en masse spørgsmål, tilføjer hun.

En rigtig Pippi-pige

Det var et rent tilfælde, at Nanna-Marie blev tilknyttet festivalen. Det skyldes dels held i uheld, dels at hun ifølge eget udsagn er en Pippi-pige.

– Sidste år gik jeg i 3. G på Holstebro Gymnasiums kunstneriske linje, så vi var inviteret til en generalprøve og møde med Klassiske Dages solister. Efter koncerten kommer produceren ind i lokalet og lyder sådan helt panikslagen og fortæller, at hans ”runner” er blevet syg, så han tilbyder et studiejob, hvis nogen kan springe til med det samme, fortæller Nanna-Marie.

Hun spurgte lidt ind til opgaven og sprang til, for sådan ville Pippi Langstrømpe jo også have gjort.

– Jeg har det lige som Pippi: ”Det her har jeg ikke prøvet før – så det kan jeg sikkert godt finde ud af!”, siger Nanna-Marie og griner.

Klassiske Dage afvikles 2.- 6. oktober i Holstebro og omegn – i år med afstikkere til både Thorsminde, Viborg, Silkeborg, Aarhus og Løgumkloster, så der skal nok blive travlt som ”runner”.

FAKTA

  • Klassiske Dage afvikles for 15. år i træk i Holstebro og omegn i perioden omkring første weekend i oktober. Denne gang fra 2. – 6. oktober 2019.
  • Festivalen er stiftet af kunstnerisk leder og fløjtenist Janne Thomsen. Hun er født og opvokset i Holstebro, hvor hun lærte at spille tværfløjte. I dag bor hun i München og optræder i hele verden.
  • Årets tema for Klassiske Dage er ”Prayers & Stories” og har i år et omfattende program med klassisk musik og et par afstikkere til folkemusik og jazz.
  • Klassiske Dage byder på en række danske og internationale solister samt de dygtigste unge talenter fra Danmark. I år vil der desuden være uropførelse af værker af den unge komponist Frederik Zeuthen og Bo Holten. Begge deltager i festivalen.
  • Festivalens koncerter afvikles i Aarhus, Thorsminde, Løgumkloster, Silkeborg, Vinderup, Ulfborg, Nr. Vosborg, Struer, Viborg – og Holstebro.

Se det store jubilæumsprogram på festivalens hjemmeside.

Lignende artikler

Back to top button