Koncerter

Syerskernes fortælling i efterkrigstidens Midtjylland

Om syerskernes liv og arbejde i efterkrigstidens Midtjylland

I efterkrigstiden boomede tekstil-og beklædningsindustrien i Midtjylland. Det var ikke blot et industrieventyr, men også en bombe under kendte kønsroller og strukturer i samfundet. Kvinderne kom på arbejdsmarkedet, og nye familieformer så dagens lys. Syersken stod i centrum af de store forvandlinger, som skete både i Midtjylland og i Danmark.

I 2018 udkom bogen ULD, hvor museumsinspektør Kristine Holm-Jensen fortæller historien om den midtjyske tekstilindustri i det 20. århundrede. En vigtig del af bogen drejer sig om arbejdskraften og især syerskerne. Det var altafgørende at skaffe kvinder til at sidde bag symaskinerne, men syerskerne blev også del af hele den hær af kvinder, der søgte ud på arbejdsmarkedet i 1960’erne. Men hvordan var det været at være kvinde i et moderne industrisamfund, hvor man ikke kunne gøre som den forrige generation, der blev hjemme ved kødgryderne. Den ny tids kvinder var nødt til at finde deres egne måder at være familie og mor på. Det skete samtidig med, at velfærdssamfundet voksede frem og tilbød børnehaver, dagplejer og vuggestuer.

Sammen med tidligere syersker fortæller Kristine Holm-Jensen om de drømme, men også dilemmaer, der knyttede sig til det at være syerske i Midtjylland i efterkrigstiden. Det er erindringer om en tid, der har været, og som kan tolkes på mange måder. Fra rosenrødt glansbillede af sammenhold og højt 1960’er hår. Til nedslidning, mobning og bristede håb for fremtiden. Det handler også om at skrive lokalhistorie ud fra levende kilder, som man også bor og lever sammen med og kan møde på gaden.

Til foredraget tages tekstilindustriens historier op til debat, hvad er det vi husker, og hvad vil vi helst glemme.

Det er gratis at deltage. 
Tilmelding ikke nødvendig. Kom i god tid, hvis du vil sikre dig plads.

HerLitt
Arrangementet er en del af HerLitt – Hernings nye litteratur- og bogfestival, der sætter fokus på litteratur og den gode læseoplevelse den 25. og 26.oktober 2019. Alle arrangementer er gratis, nogle kræver dog tilmelding.

Se alle arrangementer her >>

Festivalen er støttet af Ege Fonden, Nordea Fonden og Statens Kunstfond.

Om dette arrangement

26.10.19

Tid 11:30 – 12:30
Pris Gratis
Bibliotek: Biblioteket i Herning

Lignende artikler

Back to top button