Koncerter

ANMELDELSE: Hvem f***** er The HU?

Otte mand på morin khuur, tovshuur, fløjte, trommer og strubesang viste et tætpakket Voxhall, at Genghis Khans hjemland stadig kan sejre over hele verden.

Det gav lidt udfordringer, da jeg skulle forklare, at jeg skulle til koncert med det mongolske heavy band, The HU.

Du skal se hvem?
The HU.
På Voxhall?
Ja.
Det er da ikke stort nok til dem.
Hvorfor ikke?
Burde de ikke spille i Parken eller et andet stort sted?
Ahh. Ikke The Who. The HU.

The Hu kan noget ganske andet end The Who, og interessen var i top for bandet, der bruger strubesang og traditionelle mongolske musikstrumenter som, fløjter, jødeharpe og de traditionelle strengeinstrumenter, tovshuur og morin khuur.

Det texanske band, Fire From the Gods, var opvarmning, og spurgte et par numre inde: “Are there any headbangers in the house tonight?” Den noget begrænsede mængde hoveder, der blev “banget, bevidnede om, at publikumssammensætningen ikke kun bestod af den “normale” heavy crowd.

Og et nærmere kig på folkene i stopfyldte Voxhall viste da også, at de fleste aldersgrupper var repræsenteret. Hvilket enten betyder, at The Hu har en stor og alsidig fanskare i Danmark eller, at der var en udpræget interesse i at se giraffen.

Fire From The Gods formåede at få sat godt gang i publikum, så da hovednavnet gik på, var salen varm og folk tog godt imod de første toner af Mongolsk Strubesang.

The HU har en ganske særlig klang. De traditionelle toner fra bas, guitar og trommer bliver baggrundslyden til en oplevelse, hvor musikken driver af patos. Det er nemt at forestille sig den rå og utæmmede natur på stepperne i Mongoliet, når man lukker øjnene i.

Det skal man dog ikke gøre for længe. For der er næsten lige så meget at se på, som at høre. De traditionelle mongolske instrumenter er ornamenterede og dekorerede med ædelstene og særligt frontmorin khuur-manden, Galbadrakh Tsendbaatars instrument viser tydeligt, hvorfor en morin khuur kaldes en hestehovedviolin.

Tøj, ansigtbehåring og frisurer var ligeledes valgt, så det passer til det image, The HU dyrker. Et image, der er gennemsyret af den mongolske kultur, og som er det perfekte modstykke til den tunge, stemningsfyldte musik.

Selvom det godt kan lyde som om, at strubesang, tunge trommer og basrytmer kan blive en lidt dyster omgang, er The HU også i stand til at lave musik med energi, der gør det svært at sidde stille. Og det otte mand store band leverede varen. Musikken flød ud over publikum og fyldte hver en krog af Voxhall med billeder af åbne sletter, utilgivende natur og ligesom ”The Great Genghis” sejrede The HU i en grad, så alle dem, der var kommet for at se at giraffen, gik derfra med hele den zoologiske have.

Det er ikke første gang, The HU gæster Danmark, og forhåbentlig bliver det heller ikke sidste. For der er gode oplevelser at hente, hvis man rejser sig fra sofaen og tager ud og ser noget nyt og spændende.

Er du blevet nysgerrig på, hvordan Mongolske instrumenter spiller op mod heavy metal, kan du se et af The HUs numre her.

The HU, Voxhall
★★★★★

Foto: Hasan Jensen

Lignende artikler

Back to top button