Festivalnyt

80’erne styrer stadig

Det er ikke for sent at være bagudskuende tilbage til guldalderen

Hvis man troede, at 1980’erne var gemt og glemt, så tager man grueligt fejl – heldigvis! Neonfarvernes årti hvor det var helt normalt at sige “bred ymer og knæhøj karse”. Dengang vi gik med digitalur, spiste lørdagskylling, så Dansk Naturgas på tv og samlede på tyggegummigiganten Dandys fodboldkort. Noget tyder på, at Viborgs Forever Festival bærer præg deraf via de fire offentliggjorte acts hidtil. Det samme gælder for ugens offentliggørelse, som nok må siges at være lidt en overraskelse. Men når Forever dikterer bands med evergreens og masser af dem fra bands og solister, som har sat efter uudsletteligt aftryk på branchen, så må man sige, at actet er velvalgt. 

Per Gessle og Marie Fredriksson er navnene – tilsammen Roxette. Ja, vores svenske naboer havde fat i 80’erne med sange som “The Look”, “Dangerous”, “Listen To Your Heart”, “Dressed For Success” og så faktisk også “It Must Have Been Love”, der dog for alvor først blev et hit tre år senere i 1990, da den var med på soundtracket til årets store film “Pretty Woman”. 90’erne var også lykkebringende for duo’en, hvor hits som “Joyride”, “Spending My Time”, “How Do You Do!”, “Fading Like A Flower” og “Sleeping In My Car” prægede hitlisterne. Fredriksson døde alt for tidlig grundet en hjernetumor for snart 5 år siden. Per Gessle har tildelt Lena Philipsson (du husker hende måske fra Eurovision, hvor hun i 20024 repræsenterede Sverige med sangen “Det Gör Ont”) tjansen som sangerinde. Ikke som erstatning for Marie Fredriksson – for det kan ingen – men som vokalen, der sørger for at Maries sange lever videre live. Stærk træk af Forever at lande selveste nutidens Roxette.

En anden aktør i 80’er-sammenhæng er Vi Elsker, som i en årrække har kørt karavaneturnéer landet over med 90’erne og det bedste fra 00’erne som tema, og tilmed også i Sverige og Spanien, ligesom Vi Elsker-prædikatet også tager sig af cruises og oktoberfester. Lige inden vi alle lærte at sige covid 19, så barslede selvsamme crew med en runde Vi Elsker 80’erne, hvor man ville have været klar med et markant line up af kunstnere fra dengang. Bananarama, Alphaville, Tony Hadley fra Spandau Ballet, Johnny Hates Jazz, ABC, Spagna, F.R. David, Howard Jones og Secret Service skulle sammen med Back To Back, Danseorkesteret og Maria og Anne Dorte Michelsen fra Tøsedrengene have stået for de musikalske pletskud. Det blev desværre ikke til noget grundet den dumme virus.

Vi Elsker 80’erne ville have landet på et tørt sted efter, at Esbjerg i en pæn årrække ellers havde stået for Nordeuropas største 80’er-festival, hvor det var lykkes at lokke navne som Blondie, Simple Minds, Boy George, UB40, Richard Marx, Def Leppard, Mike + The Mechanics, Nena, Limahl, Belinda Carlisle, Rick Astley, Cyndi Lauper, Europe, Texas, Kim Wilde og Billy Idol til fadet. Festivalledelsen i Esbjerg vendte selv ryggen til 80’erne og satsede på dansk musik og mere lokalt fremmøde. Det kostede og succesen lukkede, da man prøvede at fixe noget, som ikke var udsultet. En genoplivning år efter fik aldrig vendt skuden og “modstand” fra kommunen blev nådesstødet. 

Aarhus’ Tivoli Friheden havde et par år med “Party in The Park”, hvor Rick Astley og Kim Wilde var på scenen i 2015, og året efter var Billy Ocean, Nik Kershaw og Bananarama i startopstillingen. Dette koncept døde også hen. Liden skulle måske sættes til Odenses hyggelige amfiscene i Den Fynske Landsby, hvor 80’er-stjerner som Nena, Joe Cocker, Tracy Chapman Spandau Ballet, Chris De Burgh, Texas, Billy Idol m.fl. har trådt op. Der har dog ikke været udenlandske kunstnere forbi Den Fynske Landsby siden 2017. Nu sker der så måske noget. Ledelsen bag Vi Elsker har pustet til gløderne fra 2020, og i 2025 synes det realistisk, at der atter kommer rendyrket 80’er-musik på festivalmenuen. 

Knap så 80’er-agtigt bliver det i Nibe, hvor den lokale festival bringer Christopher til fadet. Jailbreak i Horsens holder til gengæld sabbat i 2025, da billetsalget har desværre ikke har kunne stå mål for den ellers fremragende afvikling og indhold. Andre steder har overskuddet omvendt været bragende godt. De fleste steder buldrer salg af forskellige billettyper derudaf, mens nogle enkelte festivaler blot lige har annonceret dato for billetsalgsstart. Kigger vi på rygtebørsen, så er det småt med nyt. Det skulle da lige være, at der i første omgang ikke er det store hold i Bruce Springsteen-rygterne. Ganske vist kommer han til Europa (uden at ramme Danmark) og ganske vist er det til sommer, men der er tale om solo-koncerter og de ligger lige, hvor de danske festivaler er på sit højeste. Oktober måned har det med at danne en setting for hver enkelt festival, så det kan nok bedst betale sig at følge med i disse spalter…

Lignende artikler

Back to top button