FestivalnytLine-up

Lars Findsen, Nita Farahany og mange flere føjes til Heartlands Talks-program

Stærke stemmer slutter sig til de allerede offentliggjorte navne på Heartlands Talks-program. Publikum kan se frem til at høre en af verdens mest ombejlede kunstnere Yael Bartana, den tidligere spionchef Lars Findsen, kunstneren Apolonia Sokol, internationalt førende hjerne- og AI-forsker Nita Farahany og mange flere sætte ord på tidens vigtigste emner. Alt sammen i de smukke omgivelser ved Egeskov Slot midt i juni.

I de seneste år har Heartland cementeret sin position som en af Nordeuropas mest anerkendte scener for live-samtaler, der udforsker, udfordrer og giver nye perspektiver på den verden, vi lever i – og i år er selvfølgelig ingen undtagelse. Årets talks-program præsenterer publikum for nogle af tidens mest krøllede og kreative hjerner, banebrydende profiler og interessante tænkere.

Gennem samtale bliver vi klogere og bedre rustet til at klare de udfordringer, der møder os. Det er visionen med de profiler, Heartland i dag kan tilføje til årets Talks-program. Foruden Yael Bartana, Lars Findsen, Apolonia Sokol & Emma Rosenzweig og Nita Farahany kan publikum nemlig opleve forfatterne Luka Holmegaard, Elias Sadaq & Caspar Eric, politisk kommentator Pernille Skipper & satiriker Niels Hausgaard, forfatter og skuespiller Anne-Grethe Bjarup Riis, forfatter Thomas Rydahl & greve Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille, skuespiller Ellen Hillingsø & tv-vært Anna Lin. Årets samtaler afspejler den verden, vi lever i, og tematiserer alt lige fra feminisme, kroppe, skønhed, løgne, kunst og AI.

”Jeg er meget stolt over, at en festival som Heartland igen i år kan tiltrække nogle af verdens førende tænkere. Lige nu er Yael Bartana blandt de mest toneangivende kunstnere, mens Nita Farahany er en af de største kapaciteter indenfor AI og neurovidenskab. På den danske kunstscene er Apolonia Sokol måske en af det seneste års største overraskelser, og Lars Findsen har været hovedperson i en af nyere tids mest omtalte skandaler. At de begge to er med på Heartland, siger alt om festivalens bredde,” siger Kristoffer Zøllner, der er kurator for Heartlands Talks-program.

Om øvelser i politisk fantasi
Yael Bartana
I samtale med Kathrine Tschemerinsky

Mødet med israelske Yael Bartanas værker vækker altid stærke følelser i beskueren. Mens nogen bliver dybt berørt, føler andre sig provokeret. Så da verdens største kunstbegivenhed, Biennalen i Venedig, åbnede i april, var alles øjne rettet mod den tyske pavillon, hvor den israelsk-jødiske fotograf, filminstruktør og kunstner, Yael Bartana som den ene af to kunstnere, repræsenterede netop Tyskland – i en kontroversiel bygning tegnet af den nazistiske arkitekt Ernst Haiger under ledelse af Hitler! Med lyd, fotografi, film og installationer arbejder Yael Bartana med de helt store fortællinger, og med sin udfordring af de blinde vinkler i vores forståelse af historien, er hun en af de mest interessante kunstnere i verden lige nu.

Bartana skaber værker, som udfordrer forestillingen om essentielle identiteter, og hun bearbejder vores kollektive erindringer og nogle af de mørkeste kapitler i menneskehedens historie, som hun i sin kunst bruger som råmateriale til at formulere nye fortællinger om fremtiden.

Yael Bartana er født og opvokset i Israel, og siden midten af 00’erne har hun boet i Amsterdam og Berlin. Hendes værker er blevet vist over hele verden og er del af samlingerne på mange fremtrædende kunstinstitutioner. I denne samtale fortæller hun om sit kunstsyn og om at se verden gennem kunst. I samtale med Kathrine Tschemerinsky, kulturredaktør på Weekendavisen.

Om teknologi der smelter sammen med vores kroppe og sind
Nita Farahany
I samtale med Marie Høst

Forestil dig en verden, hvor arbejdsgivere kan se ind i deres ansattes hjerner, hvor dine tanker kan spores gennem kunstig intelligens, og hvor du selv kan se ind i dit eget sind for at kurere dine eventuelle afhængigheder. Alt dette er muligt i dag, takket være sammenfletningen af kunstig intelligens og neurovidenskab. I sin bog, ’The Battle For Your Brain’, skriver Nita Farahany om, hvordan man navigerer i dette hurtigt skiftende teknologiske landskab. Hvordan undgår vi farerne ved tabt privatliv og rettigheder samtidig med, at vi udnytter de hidtil usete muligheder?

Farahany er uddannet i genetik, celle- og udviklingsbiologi fra Dartmouth College, har en Master i biologi fra Harvard University og Duke University, samt en Ph.d. i filosofi. I 2010 blev hun udnævnt af præsident Obama til det præsidentielle udvalg for undersøgelse af bioetiske spørgsmål og sad i udvalget frem til 2017.

Interviewer Marie Høst er tidligere vært på tv-programmet ’So ein ding’ og arbejder med digital kultur og teknologiens indvirkning på vores liv, primært som podcastvært og moderator.

Om kvinder, aktivisme og politisk kunst
Apolonia Sokol & Emma Rosenzweig
Moderator: Mai Dengsøe

I løbet af 2023 dukkede et nyt og hidtil ukendt navn op som en gave, man som kunst- og kulturinteresseret dansker ikke vidste, at man havde ønsket sig. Apolonia Sokol hed den dansk-polsk-franske kunstmaler, som nærmest synkront blev portrætteret i Lea Globs dokumentarfilm ’Apolonia Apolonia’ og åbnede soloudstilling på ARKEN Museum for Moderne Kunst med sine ekspressivt, farverige malerier, man kun kunne forelske sig i.

Emma Rosenzweig markerede sig i sin ungdom som skuespiller og senere som international model. I dag er hun kunstner og kulturskribent og har instrueret en række musikvideoer og kortfilm. Rosenzweigs første roman, ’Jeg giver alt væk’ – en spøgelseshistorie om besættelse, mom issues og de porøse grænser mellem had, kærlighed, begær og vanvid – udkommer til august.

I denne talk taler de to om politisk kunst, aktivisme og kampen for at slå igennem som kvindelig kunstner i en stadigvæk mandsdomineret kunstbranche. Samtalen styres af kunsthistoriker Mai Dengsøe.

Om hemmeligheder og løgne – og tilgivelse?
Lars Findsen
I samtale med Poul Pilgaard Johnsen

Lars Findsen har været chef for Forsvarets Efterretningstjeneste siden 2015. 8. december 2021 blev han anholdt og sigtet for at have lækket højt klassificerede oplysninger.

En dag i vinteren 2021 ankom chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste – og en af de seneste 20 års mest magtfulde embedsmænd – Lars Findsen til København efter en arbejdsrejse. Da han havde købt lidt gaver i lufthavnens Taxfree-shop, gik han gennem security på vej ud i ankomstterminalen, da han blev trukket ind i tolden og fem civilklædte betjene fra Politiets Aktionsstyrke omringede ham, anholdt ham og sigtede ham efter straffelovens paragraf 109 – afsløring af statens dybeste hemmeligheder. I 71 dage sad Findsen fængslet i Hillerød Arrest, mens danmarkshistoriens – måske endda vestens – største efterretningsskandale fandt sted uden for tremmerne. Findsens eget privatliv blev trevlet op og endevendt, og selv de mest intime detaljer havde PET gravet frem med hjælp fra overvågning i et omfang, kun de mest fantasifulde krimiforfattere kunne have fundet på. Det viste sig senere, at anholdelsen af Findsen var en del af et intrikat politisk spil, som trak tråde dybt ind på Christiansborg og involverede tidligere ministre, topembedsfolk og sågar Mette Frederiksen.

Først i slutningen af 2023 blev sagerne mod Lars Findsen og Claus Hjort Frederiksen endeligt droppet – og Lars Findsen indgav et erstatningskrav mod anklagemyndigheden. Hvordan har livet formet sig for den tidligere topembedsmand siden løsladelsen og udgivelsen af bogen ’Spionchefen – erindringer fra celle 18’? Og hvordan opbygger man igen tillid til systemet og sine omgivelser, når ens privatliv er blevet allemandseje? I denne talk taler Lars Findsen med journalist Poul Pilgaard Johnsen fra Weekendavisen.

Om ligestilling, feminisme og sexistiske boomere
Pernille Skipper & Niels Hausgaard
Moderator: Aminata Amanda Corr

I bogen ’Rend mig’ fra 2023 udlægger Pernille Skipper samfundets usynlige uligheder og magtstrukturer i et øjensynligt ligestillet system, der i praksis favoriserer mændene. I 2020 fik hun selv ørerne i maskinen, da hun kaldte et argument fra en dansk topchef for “boomer-agtigt”. Sådan en er komiker og musikeren Niels Hausgaard. Boomer, altså, og det er han stolt af, hvorfor han netop har kaldt sin turné her i 2024 for ’Åh, boomer’. Og faktisk mener han, at de unge kunne lære meget af boomerne – hvis de altså gad.

Sammen og hver for sig vil de to gøre os klogere på, om det er pigerne eller drengene, boomerne eller ungdommen, magthavere eller internetkrigere, der er de egentlige skurke, ofre og helte i det demokratiske, frie samfund, vi alle har så kær. Journalist og kommentator Aminata Amanda Corr vil som ordstyrer gøre sit for at dele sol og vind lige, uden at gyde så meget som én dråbe olie på vandene. Denne talk er præsenteret i samarbejde med Mofibo.

Om livserfaring, søstersolidaritet og alderspositivisme
Ellen Hillingsø & Anna Lin
Moderator: Karen Bro

På trods af 30 års aldersforskel på Ellen Hillingsø og Anna Lin, vil skuespilleren og tv-værten i denne talk forsøge at tale om alt det, som binder dem – og kvinder generelt – sammen. For om det så handler om livsfaser, overgangsalder, age positivity – både privat og professionelt – og feminisme, er der mere end nogensinde brug for, at kvinder står sammen.

Anna Lin var kun 20 år, da hun kom ind på DR’s Talenthold, og siden er hun efterhånden blevet et forbillede for en hel generation, der har set hende formidle et svært og ofte skamfuldt emne som seksualitet i programmer som ‘Under Dynen med Anna Lin’ og ‘Alle de andre’. Da hun stod frem i ’Anna Lin har det fint’, så seerne en helt anden version af tv-værten, hvor hun råt og ærligt fortalte om at kæmpe med angst, ensomhed og familietraumer – og startede i terapi for første gang i sit liv.

Ellen Hillingsø blev i 1994 uddannet fra Skuespillerskolen ved Aarhus Teater. Hun fik sit folkelige gennembrud i Ole Bornedals tv-serie ’Charlot og Charlotte’ og har siden medvirket i en lang række film og tv-serier og desuden lagt stemme til flere tegnefilm. Desuden er Ellen Hillingsø en flittig formidler og oplæser af litteratur og har skrevet – eller været medforfatter til – bøgerne ’Er der en engel tilstede’ og ’Hundens bog’ (sammen med Hella Joof).

Talken modereres af Karen Bro og præsenteres i samarbejde med Estée Lauder.

Om at fortælle de små historier i den store
Anne-Grethe Bjarup Riis, Thomas Rydahl og Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille
Moderator: Mille Haynes

Anne-Grethe Bjarup Riis & Thomas Rydahl

Lige midt i Heartland ligger Egeskov Slot, og det er denne historiske bygning fra 1554, som danner rammen om en storslået romanserie, der de næste tre år vil fortælle den dramatiske historie om slottet og nogle af de mange personer, der har beboet det. Romanserien er skrevet af forfatterparret Anne-Grethe Bjarup Riis og Thomas Rydahl. Første bind udspiller sig i anden halvdel af 1800-tallet og fortæller en bid af et hidtil ukendt stykke danmarkshistorie. Den har titlen ’Ulykkens år’ og udkommer i maj 2024, hvor filmrettighederne allerede er solgt til SAM Productions, der er i fuld gang med at udvikle en dramaserie baseret på romanerne.

Fra begyndelsen har greve Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille – som også er medejer af Heartland – arbejdet tæt sammen med forfatterne og øst ud af sin viden om både slottet og sin egen slægtshistorie. Samtalen modereres af Mille Haynes, som både arbejder som story editor i filmbranchen og som skønlitterær redaktør på Politikens Forlag – blandt andet på Egeskov-serien.

Om de glemte kroppe i poesien
Luka Holmegaard, Elias Sadaq & Caspar Eric

I marts udkom dansk-marokkanske Elias Sadaqs anden digtsamling ’Djinn’, som blandt andet handler om maskulinitet, seksualitet, islamisk mysticisme – og det at være opvokset som homoseksuel mand i en muslimsk familie. Luka Holmegaard har i sine foreløbige fem bøger, som tæller digte, romaner og essays, gang på gang bevist sin evne til at skrive med præcision og humor om blandt andet kønsidentitet, senest i ’Havet i munden’ fra 2023. Caspar Eric debuterede for ti år siden med digtsamlingen ’7/11’ og har siden skrevet om bl.a. sit eget liv med cerebral parese – som kulminerede med ’Nye Balancer’ i 2023, der netop handler om, hvordan vi ser og overser den unormale krop.

I denne talk taler Luka Holmegaard, Elias Sadaq & Caspar Eric om de kroppe, vi sjældent møder i popkulturen – den muslimske queerkrop, transkroppen og den handicappede krop. Hvordan er det at skrive ind i et tomrum og til en verden, hvor det, på trods af mange kampe, ser ud til at minoriteters rettigheder er under pres, og hvor flere og flere unge føler, at de falder udenfor?

Læs også: Heartland annoncerer eksklusiv koncert med Ms. Lauryn Hill

 

Take Part // Et nyt Heartland format
I år kan Heartland som noget nyt også præsentere to Take Part talks på skovscenen Diorama. I Take Parts interaktive talks vil publikum ikke bare kunne lytte på interessante og aktuelle samtaler – de vil også kunne deltage og interagere med talerne undervejs. I årets to formater inkluderes og involveres publikum i hækle-meditation og håndarbejde som selvudviklingsværktøj samt musikalske samtaler og performances, der kredser om repræsentation, fællesskaber, muligheder og udfordringer for kvinder i kunsten.

Om at hækle sin egen lykke
Take Part med Rose Svane

Kom med, når hækledronningen Rose Svane afholder workshop og lærer dig at hækle din helt egen specialdesignede Heartland-bøllehat på Diorama. Hendes hækleeventyr startede som en hobby og et meditativt afbræk fra hverdagen for blot fire år siden. Siden da har det taget fart, og i maj 2022 udkom hendes første bog ’Rose Svanes hæklerier’, som strøg ind på bestsellerlisten, og hun er netop aktuel med sin anden hæklebog i rækken ’Rose Svanes hæklekunst’.

Rose Svane formår at gøre hækling smart og dragende samtidig med, at hun er frontløber for en hel generation, der bruger hækling som et selvudviklingsværktøj. Det er nemlig videnskabeligt bevist, at hækling udløser endorfiner til hjernen, hvilket gør håndværket til en effektiv måde at tage en pause fra sociale medier, travle hverdage og mistrivsel på.

Om kvinder, kønsbalance og kreativitet
Take Part med SheCanPlay

SheCanPlay er et musikfællesskab for kvinder og kønsminoriteter mellem 13 og 23 år med det erklærede formål at forbedre kønsbalancen på hitlisterne, på scenen og bag mixerpultens knapper. Nogle af medlemmerne skriver selv musik, nogle ønsker at blive den næste store producer, mens andre drømmer om begge dele. Kort sagt, er SheCanPlay et sted for fremtidens musikere.

I denne musikalske og interaktive talk optræder en håndfuld SheCanPlay-medlemmer med egne numre i en simpel, nedskaleret og nærværende version. Og imellem de musikalske performances væves en samtale om repræsentation, kvindefællesskaber, muligheder og udfordringer for kvinder i kunsten og de kreative brancher.

Blandt de optrædende gæster er SheCanPlays elitemedlemmer Emily Bowen og Tamara – som spiller en fuld koncert med band dagen før på Diorama, men her optræder solo. Kom og nyd en dejlig morgenstund, hvor der er plads til det ambitiøse og det sårbare på samme tid, og stil gerne spørgsmål til de optrædende undervejs. Samtalen modereres af Maria Kjær Themsen, som er kunstredaktør på Information.

Apolonia Sokol er dansk-polsk-franske kunstmaler, som nærmest synkront blev portrætteret i Lea Globs dokumentarfilm ’Apolonia Apolonia’

Samlet liste af navne tilføjet til Heartlands Talks-program:
Yael Bartana
Nita Farahany
Apolonia Sokol & Emma Rosenzweig
Lars Findsen
Pernille Skipper & Niels Hausgaard
Ellen Hillingsø & Anna Lin
Anne-Grethe Bjarup Riis, Thomas Rydahl & Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille
Luka Holmegaard, Elias Sadaq & Caspar Eric

Take Part på Diorama
Rose Svane
SheCanPlay

 

Flere offentliggørelser på vej
De kommende uger og måneder vil der løbende blive offentliggjort flere navne inden for både Music, Art, Talks og Food. Heartland 2024 finder sted fra torsdag den 13. juni til lørdag den 15. juni.

 

BILLETSALG
Partoutbillet: 2.740 DKK ekskl. gebyr
Partoutbillet, børn (6-12 år): 940 DKK ekskl. gebyr
Partoutbillet, børn (0-5 år): 50 DKK ekskl. gebyr
2-dagsbillet: 1.940 DKK ekskl. gebyr
2-dagsbillet, børn (6-12 år): 740 DKK ekskl. gebyr
2-dagsbillet, børn (0-5 år): 40 DKK ekskl. gebyr
1-dagsbillet: 1.340 DKK ekskl. gebyr
1-dagsbillet, børn (6-12 år): 450 DKK ekskl. gebyr
1-dagsbillet, børn (0-5 år): 30 DKK ekskl. gebyr

Se flere billettyper på www.heartlandfestival.dk

Læs også: Heartland er klar med årets program på Diorama-scenen

OVERNATNINGSTILBUD
Campingpas: 270 DKK ekskl. gebyr
Iglotelt (2 pers.): 1.250 DKK ekskl. gebyr (inkl. 2 campingpas)
Tenthouse (2 pers.): 2.850 DKK ekskl. gebyr (inkl. 2 campingpas)
Caravan (uden strøm): 1.550 DKK ekskl. gebyr (inkl. 2 campingpas)
Strøm til caravan: 950 DKK ekskl. gebyr

Hotel Heartland
Boutique Tent (2 pers.): 7.950 DKK ekskl. gebyr (inkl. 2 campingpas)
Boutique Tent (3 pers.): 8.950 DKK ekskl. gebyr (inkl. 3 campingpas)
Boutique Tent (4 pers.): 9.950 DKK ekskl. gebyr (inkl. 4 campingpas)

Bed & Breakfast
3-Night Bed & Breakfast (2 pers.): 6.250 DKK ekskl. gebyr (inkl. 2 campingpas)
1-Night Bed & Breakfast (2 pers.): 2.650 DKK ekskl. gebyr (inkl. 2 campingpas)

Hotelpakker
Hotelpakker i Odense og Nyborg: Fra 3.240 DKK ekskl. gebyr
Flere overnatningstilbud vil blive offentliggjort løbende.

Om Heartland
Heartland er en kulturfestival, der præsenterer et internationalt program sammensat af fire søjler: Music, Art, Talks og Food. Her kombineres live-samtaler og samtidskunst med det bedste fra musik- og madscenen. Festivalen finder sted i slotsparken ved Egeskov Slot på Fyn.

Mere info om Heartland kan findes på www.heartlandfestival.dk

Lignende artikler

Back to top button