AnmeldelseFestivalnytKoncerter

Fyr og Flamme brændte Lille Vega af

Power for alle pengene, da Vesterbro blev sendt på juleferie. Se billederne og læs vores anmeldelse her.

Uden den helt store annoncering dukkede der i efteråret 2020 en pudsig single op fra en ny duo ved navn Fyr og Flamme. Den lød som om, den var produceret i 80’erne og flere var overbeviste om, at den var netop det – altså et hyggeprojekt for sjov, som der nu var fundet et produkt fra i gemmeren. Intet kunne dog være mere forkert, for begge halvdele af Fyr og Flamme er født i 80’erne. Ergo var det altså noget spritnyt materiale, og det var på ingen måde satirisk eller venstrehåndsarbejde. Fyr og Flamme var kommet på landkortet for at erobre Danmark som “idoler, dine forældre kan forstå”.

Den primære vokalist Jesper Groth havde danskerne allerede stiftet bekendtskab med som skuespiller på tv, hvis man altså havde set “Klaphat”, “Sygeplejerskolen” eller “Sunday”. Siden fulgte medvirkender i store biografthits som “Hvor Kragerne Vender”, “Journal 64”, “Retfærdighedens Ryttere” og senest “Hygge”, lige som Jesper Groth også sidenhen fik gjort sit ansigt kendt via det vanvittige gameshow “Stormester”. Året efter Fyr og Flammes føromtalte single “Menneskeforbruger” skulle hele Europa nu også få Jesper Groths ansigt at se. Sammen med makkeren Laurits Emanuel vandt Fyr og Flamme således Dansk Melodi Grand Prix med sangen “Øve Os På Hinanden” og vejen til Eurovisionfinalen var banet. Så mens Groth er den festlige spradebasse, så er Emanuel den musikalske mastermind. Hvad den mand ikke er i stand til at komponere, er ikke værd at nævne. En symfonisk troldmand der besidder et skarpt hitøre, og som med lige dele kærlighed og grundighed optimerer de sange, der har ramt en stor del af nationen. Uanset om man er en håbløs nostalgiker som undertegnede eller om man er den unge generation, der er faldet for den friskhed og originalitet, som er at spore i de ellers bedagede toner. 

Mellem de to nævnte singler hittede Fyr og Flamme med “Kamæleon” og sammen med endnu en popbasker i form af “Kæreste”, så var der bare at få smækket disse og seks øvrige sange sammen til det første album. Mon ikke snart der venter et nyt? Det fornemmer man, for singlerne “Hvem Tror Du Egentlig Du Er?” og tema-sangen “Mig Der Kalder” til den animerede film “Lille Allan – Den Menneskelige Antenne” har været i omløb længe. Duoen har desuden både sidste år og i indeværende år udgivet julesange. Meget passende hidkaldte Fyr og Flamme derfor til koncerter både eftermiddag og aften i går i Lille Vega under temaet “Hjem Til Jul”. Fra at have spillet overalt i Danmark fra små scener til både Rådhusparken i Aarhus, Tivoli København og diverse festivaler, så var det altså Vesterbros hyggelige spillested, der fik æren til det, som disse linjer handler om. Anmeldelsen her er således møntet på matiné-koncerten afviklet klokken 17.

Lille Vega var i julestemning. Symboliseret ved de overdimensionerede og farvestrålende slikstokke, som hang ned fra loftet. Mens stormen tog til uden for, så skulle der snart blive skypumpestemning indendørs, for ikke mange sekunder efter at have betrådt scenen, så var Jesper Groth i gang med at piske en stemning i vejret med twists, shakes, moves og poses. Det smittede langt ud over scenekanten og ud til den varierede aldersmæssige skare, som talte alt fra mindre børn til deres medbragte bedsteforældre – og så alle os derimellem. Eftermiddagens fest blev sparket i gang med den nyeste ikke-julede single med titlen “Kærlighed Og Krig” efterfulgt af et rigtigt julecover transformeret til dansk og konverteret fra Danas 70’er-hit “It’s Gonna Be A Cold, Cold Christmas”. Sætlisten var i det hele taget et skønt mix af “gamle” klassikere tilsat juledrys i form af singlerne “Her Hos Mig” og “Julekys”. 

Særligt tre sange stod ud, for Grand Prix-nummeret “Øve Os På Hinanden” var alternativt omarrangeret med kirkeklokker og bjælder i stedet for de ellers velkendte 80’er-riffs. Cirka halvvejs inde i koncerten skete der noget uventet, for pludselig bad Laurits og Jesper om at få lidt plads blandt publikum og med blot en gulerodsnæses længde ud til tilhørerne gav de sig i kast med debutpladens afrundingsballade “Dine Øjne”. Sikke en vokalharmoni og med kun en guitar som afledning stod de to som tilgængelige engle i en skare af beundrere. Fyr og Flamme er ikke first movers med denne idé, men her var det sjældent elegant og vedkommende sårbart udført. Tredje store surprise indfandt sig i det første ekstranummer og handlede om at sætte dansabelt beat og synthesizer til Brorsons salme “Her Kommer, Jesus, Dine Små”. Så har man da hørt det med, og forbavsede smil kunne anes på adskillige læber.

Det, vi var vidne til, var ikke bare en “efter bogen” koncert fra den sprælske duo og deres velspillende band, som blandt andet tæller Kasper Daugaard (også kendt fra Lukas Graham og desuden søn af Shubidua-medlem Kim Daugaard). Det var et gennemarbejdet stykke håndværk med masser af overskud og charme i selve udførelsen. Ikke mindst også til de Fyr og Flamme-aficionados, som ofte ved lige, hvad de får. Sådan var det ikke i dag og det får en solid koncert til at stråle yderligere. Fyr og Flammes toner lyder som en god blanding af hitmagere som A-ha, Limahl og Alphaville rørt op med alt det bedste fra Stock, Aitken & Waterman. Men en ting er, hvad det lyder som. Noget andet er visheden om, at det er lavet fra bunden. Håndværket lugter langt væk af Michelin-stjerner. Velkommen til 80’erne anno 2023!

Sætliste

Kærlighed Og Krig
Jeg Tror Det Bli’r En Kold, Kold Vinter (Dana cover)
Her Hos Mig
Øve Os På Hinanden
Hvem Tror Du Egentlig Du Er?
Russisk Roulette
Dansemusik
Dine Øjne (akustisk)
Menneskeforbruger
Julekys
Ved Godt Det Var Mig Der Tog Fejl
Hvor Er Du Nu

Ekstra:
Her Kommer, Jesus, Dine Små (salme af H.A. Brorson)
Kamæleon

★★★★★☆

Tekst: Jesper Albæk Poulsen Foto: Una Streit Larsen.

Lignende artikler

Back to top button