På besøg i den gamle hovedstad
Festival Nyt havde sendt Signe Kjær Høiberg til Viborg for at besøge Snapsting, en 10-dages lang kulturfest.
Viborgs bymidte ligner “Den gamle by” i Århus, bare beboet. Her er så fint, med små smalle gader, masser af H.C Andersen huse, jeg får lyst til at vindues lure. Men det er kulturen og musikken som får min opmærksomhed.
Kort om festivalen: I gamle dage, som i 1400 tallet gamle dage, var der noget som hed Viborg Snapsting. I 400 år frem, tiltrak Viborg folk til snapstinget, som var årets begivenhed. Christiansborg restaurant i København, har samme navn, netop inspireret af Viborg. Senere opstod Hærvejsfestivalen, den festival ændrede for nogle år siden, navnet tilbage til Viborg Snapsting.
Det gjorde ambitionsniveauet også. Det er nu en 10-dages lang kulturfest. I 2023 fra den 16-25/6.
Festivalnyt ankommer til Viborg Snapsting fredag den 23. Hele byen summer af sommer, studenter og stemning.
Nytorv er fyldt med glade mennesker, familier, pensionister, turister etc.
Nogle står i kø ved de velduftende madboder, andre sidder ved langborde og nyder en kold øl, alle er under et kæmpe stort festival sejl. En stor høj scene står i den ene ende og her flyder der lækre rytmer fra en DJ, akkompagneret af en saxofonist.
Jeg er på vej videre mod domkirkepladsen hvor komiker Torben Chris er igang med at underholde for kommunens frivillige, som er inviteret til et åbent særarrangement. Her er den røde løber rullet ud, pladsen her, er også her udstyret med kæmpe festival badun, stor scene, boder og en lille scene. Det er her Torben Chris er igang med at grille diverse overflødige produkter, han på sin vej er stødt på. Det kaster han nu sin galde på, til stor morskab for en fyldt plads.
I en lind talestrøm flyder det med harme og `punchlines`. Den fødende mand (tidligere kvinde) får en tur, københavnerne og babysam produkter.
Det er `likeable“ at Viborg kommune på den måde sætter fokus på, at hylde de frivillige. At det er dem dagens program er lavet til.
Efter Torben Chris går borgmester Ulrik Wilbek i samtale med Niels Sønderby, på scenen. Der er planlagt en “snapstalk” om det “at gøre en forskel”.
To store grønne velour beklædt stole stilles an og der efterlyses kort efter kolde øl og selvom Ulrik Wilbek påstår, at han jo normalt ikke drikker øl..eller i det hele taget, så kunne i dag, godt lige gøre den forskel, hvor han fik lyst.
Derefter bliver det en nærværende samtale om det at, overholde aftaler, -at man holdes ansvarlig for det lovede, -at nøglen til det at gøre en forskel er, at have ægte interesse i andre.
Kultur og relationer er altafgørende, det er livsbekræftende at opleve. Livsbekræftende at bidrage. Ifølge Ulrik Wilbek kender alle, som har været frivillig, følelsen af, at gå hjem efter en tjans, og vide man har gjort en forskel. Det føles SÅ godt.
Til spørgsmålet om alle kan være frivillig, er svaret et rungende JA og en tilføjelse hvor Ulrik påstår at; “alle kan noget”!
Ulrik Wilbek har aldrig prøvet at være “warm up” til Birthe Kjær. Det blev han så i dag. For Birthe Kjær and the feel good band er næste indslag på aftenens program.
Borde og bænke flyttes på og hvis ikke Viborg og omegn allerede var samlet, så strømmer de til nu. Alle skal se og høre Birthe Kjær.
Der er høj forventning og alle, som i; alle kommer.
Hele Danmark er repræsenteret og samles foran scenen.
Hun rammer bredt og jublen vil ingen ende tage, da hun viser sig.
Hvor er det dejligt at mærke at fællesskabet mødes i hendes musik. Alle har et minde, en sang de ser frem til. Hun er de gode gamle dage -fortid, og nutid, derudover skaber hun en fremtid for de nye studenter. -For børnene som også står og bliver helt betaget af hendes lys, glimmer, sang og optræden.
Det er jo i sig selv, imponerende at kunne optræde i 1. og 15 min. i træk.
Danse, underholde, kunne alle tekster og det er ikke bare et almindelig set hun leverer. Flere gange har hun lige en medley.
En over grandprix sangene. En over 60 erne, en over hendes egne numre.
Det forlyder, at hun har indsunget over 427 numre. Og jeg minder jer lige om, at hun er 74 år.
“Alder forsvinder på scenen” som hun selv siger. Jo jo, men hvad filan hulan er det lige for et ekstra gear hun har? Hun er imponerende, fascinerende og en kæmpe inspiration.
Som publikum er man vidne til en professionalisme, et nærvær, en dedikation som, ingen i dag kan forventes at leverer.
Hun ikke bare optræder. Hun mødes med publikum og skriver autografer, til der ikke er flere tilbage. Alle vil have en bid af Birthe Kjær og alle får det.
Efter sådan en magt præstation er det tiltrængt at ryste sig.
Her tilbyder Nytorv heldigvis en DJ og percussionist, som leverer varen.
Vi skydes ud i verden. Hvor den velkendte smurte grandprix maskine ikke kendes og hvor det at bevæge sig, ryste røv og have off rytmer, er en menneskerettighed.
Det er afrikansk, brasiliansk, latino house, techno, afrobeat, samba…alt sammen nutidig lyd og musisk optræden som vi kender, fra de helt store festivaler.
DJ MazeeB og percussionist Linette Riber står i røg og farver, de blander sange og lyd. Det er muligvis en ny fusion, det at have en teknisk dygtig DJ sammen med en klassisk dygtig musiker, sammen på scenen.
Det fungerer og er fedt at se og høre på.
DJ MazeeB har ifølge programmet rødder fra Senegal, er født og opvokset i Paris og bor nu i Århus. Percussionist Linette Riber er en multikunstner med speciale i brasiliansk musik og bosat på, noget så eksotisk som Fanø.
Det er en musisk opstemt og kulturelt beriget journalist, som kører gennem sommernatten hele vejen hjem til Århus.
Artikel af Signe Kjær Høiberg