FestivalnytLine-up

Brandvarme rappere til Jelling Musikfestival 2023

Tessa, Artigeardit og D1MA, der de seneste år på hver deres måde har redefineret dansk hiphop. Nu er de tilføjet plakaten til Jelling Musikfestival 2023

Det seneste årti har leveret stribevis af navne, der skubber til grænserne for, hvad dansk rap kan. Den nye bølge af artister har taget musik, sprog, flow og tematikker i nye retninger.

Nogle af de varmeste, mest visionære stemmer lige nu er Tessa, Artigeardit og D1MA, der på hver deres måde bibringer nye facetter og perspektiver til dansk rap. Alle tre kommer forbi og lægger Jelling Musikfestival ned.

 

Tessa skabte en revolution, da hun i 2019 bragede ind på musikscenen med en håndfuld freestylevideoer på Instagram. Siden har hun blandt meget andet spillet lukkekoncert på Roskilde, samarbejdet med artister som Suspekt og queer-popmusikeren Asbjørn og er blevet afspillet over 175 millioner gange på streamingtjenesterne. Vigtigst af alt har hun sparket døren ind til en ny verden, hvor dansk rap ikke behøver være domineret af mænd.

Tessa er blevet stemme for en generation af kvinder, der ofte bliver overhørt. Hun rapper råt og ærligt om seksualitet, temperament og store følelser med en sublim selvsikkerhed, der har vakt genklang hos både unge mænd og kvinder. Energien tager hun med sin ind på scenen, hvor hun leverer linjer med knugende teknisk overskud, no bullshit og en uforbeholden publikumskontakt.

 

Artigeardit har skabt sig en position i dansk hiphop helt uden sidestykke. Den unge rapper fra Mørkhøj har altid styret uden om hiphop-klichéerne og gået sine egne veje. Tekstuniverset tør sætte mere på spil og tage livtag med både livets skyggesider og endeløse, vilde nætter, fortolket med uhørt selvindsigt.

Tårnhøje ambitioner går hånd i hånd med Artigeardits talent, og netop derfor hæver han konstant den kunstneriske barre for dansk rap. Lige nu dominerer han f.eks. streamingtjenesterne med det spritnye album ’Længe Leve’ – et ambitiøst og eksistentielt værk, der lyrisk såvel som musikalsk bryder med tidens tendenser.

På scenen bliver talentet allermest håndgribeligt. I 2022 gik Artigeardit sin sejrsgang over Danmark med stribevis af anmelderroste festivalkoncerter, der hurtigt fik noget nær legendestatus. Men Artigeardit er kun lige begyndt – og i 2023 har karrieren allerede nået nye højder.

 

D1MA er umulig at indkapsle. Han bevæger sig på tværs af genrer, blander dansk og engelsk og skjuler ansigtet bag en maske. Han udgav sin første single i 2022, men har allerede været nomineret til DMA og P3 Guld. Og med over en halv million månedlige lyttere på Spotify alene hersker der ingen tvivl om, at D1MA på rekordtid har cementeret sig som én af tidens mest toneangivende, nye artister.

D1MA’s enestående lyd balancerer pop, elektronisk musik og klubrap, som mange uden held har prøvet før ham. Karrierens første år har allerede leveret stribevis af millionstreamede kæmpehits fra egen hånd. Samtidig demonstrerer et remix af verdenshittet ’Ferrari’, et sample af Clara Sofie

og Rune RK-hittet ’Når Tiden Går Baglæns’ og senest et samarbejde med Medina, at D1MA favner langt bredere end nogen anden lige nu. Meget tyder på, at D1MA kan blive én af de artister, der definerer dette årti.

 

Lignende artikler

Back to top button