Koncerter

Spis med EU – Per Nyholm om EUs fremtid

Fik vi det Europa vi vil have – eller fik ved det Europa, vi fortjener?

Endnu en hyggelig og informativ om EU, som er blevet ekstra aktuelt i forbindelse med det (måske) forestående Brexit.

Konceptet er, at aftenens ekspert først kommer med et kort oplæg (15-20 min), herefter samtales under maden.
Efter maden kommer oplægsholderen med et lidt længere oplæg (20-30 min), hvorefter der samtales ved bordene under desserten/kaffen.

Madbilletter koster 50 kroner (kan fravælges).
Køb billetter her >>

Tredive år efter Berlinmurens fald og kommunismens undergang indbyder Herning Bibiliotek til en aften i Huset nr. 7 med Per Nyholm, Jyllands-Postens mangeårige korrespondent i London, Rom og Wien.

Per Nyholm vil tale om det næste Europa. Om det Europa, der var, og det Europa, der venter os i de kommende fem år.

1. november er skiftedag i Bruxelles. En ny kommission træder til, og Storbritannien træder ud (forventeligt). Et nyt EU-parlament sidder allerede i Strasbourg.

Tredive år efter Europas store omvæltning, går det i alt væsentligt kontinentet godt, men Europa har også sine problemer: indre og ydre sikkerhed, en uberegnelig regering i Washington og en alt for beregnelig regering i Moskva. Polen og Ungarn kritiseres for at krænke EUs værdier. Østrig og Italien har nye regeringer efter de tidligere regeringers fald under skandaløse omstændigheder, Spanien går mod nyvalg i utide. Andre valg forestår i Polen og Rumænien

Mellemøsten, Nordafrika, Catalonien og Ukraine giver anledning til bekymring. Et økonomisk tilbageslag hævdes at være på vej. Kan Storbritannien overhovedret hænge sammen? Og hvordan skal det gå briterne udenfor EU. Skotland overvejer endnu engang at opsige statsfællesskabet med England, Irland og Wales. Hvordan vil en skotsk enegang påvirke selvstændighedsbevægelsen i Spanien? Nærmer vi os et nyt Balkan syd for Pyrénæerne?

Per Nyholm, journalist siden 1960, taler 22. oktober om sit Europa og det næste Europa, herunder behovet for at staternes Europa forvandles til folkenes Europa. Per Nyholm var fra 1980 til 2013 Jyllands-Postens korrespondent i London, Rom og Wien. Han dækkede Berlinmurens fald og kommunismens undergang i 1989 og krigene på Balkan. Han har også skrevet fra Mellemøsten, USA og Latinamerika. Han leverer i disse år hver søndag en fast, ofte håndfast klumme til avisens lederside. Per Nyholm var 2013-14 medlem af EU-kommissionens kulturudvalg med den opgave at bidrage til En Ny Europæisk Fortælling. Han forlod opgaven i protest mod, hvad han anså for udvalgets udiscipliner arbejdsgang. Han har skrevet flere bøger, bl.a. “Europæerne. Reportager fra en rejse i Europas erindring” (2008).

Om dette arrangement

24.10.19

Tid 18:00 – 19:30
Pris 50 Kr
BEMÆRK: Arrangementet foregår i Huset No7, Nørregade 7A, 7400 Herning.
Back to top button