FestivalnytKoncerterTopnavne

Jacob Dinesen – Musik er kærlighed

900 mennesker på Royal Stage på Skråen i Aalborg sad klar da Jacob Dinesen gik på. Vi tog en snak med manden selv. Læs her hvad der kom ud af det møde.

Der er nogen, der griner inde ved siden af, og døren, der stod på klem, bliver forsigtigt skubbet i.

Der står Jacob Dinesen på skiltet til venstre, og han har brug for et øjebliks ro til at varme kroppen og stemmen op, inden han skal ind og levere alt det, han har brugt det seneste år på.

Han er albumaktuel. ’One step at a time’ udkom i marts 2024 ’, og i aften spiller han endnu en udsolgt koncert med sit band, der består af (hvem spillede I med i går?).

900 mennesker på Royal Stage på Skråen i Aalborg. Klokken er 19.30, og alle er omklædt til scenetøj. Om en halv time, er det ham – og dem – der er den. Alle har tisset af, sådan er reglen. Det gør man, inden 19.30. Man har også sine in-ears på, og så slipper man den gode energi fri. 19.45 – et kvarter inden koncerten starter, stimler de sammen i en rundkreds, og så går rommen rundt. Når der er skålet, holder Jacob aftenens peptalk. Det er aldrig det samme, han siger, men han har altid noget at skulle have sagt. Hans begejstring smitter, og kampråbet afslutter en seance, der aldrig er præget af rutine. Alle glæder sig til at gøre det igen.

Holdet bevæger sig mod scenen. Der er knuckles og kram og god energi imellem dem, men 19.58 er der stille. Alle vender energien indad. Ingen siger noget. Alle er klar. Præcis klokken 20 går Jacob Dinesen på scenen. De andre stiller sig klar bag et scenetæppe, der falder efter første nummer, og så stiger energien igen.

Jacob Dinesens nye album markerer en overgang. I pressemeddelelsen skriver hans management, at ”Sangene på Jacob Dinesens nye album og selve titlen One Step at a Time viser nye sider af den populære sanger og sangskriver. Det er på den ene side fortællingen om en 28-årig rock-komet, der mod alle odds blev et af de største fænomener på den danske musikscene i nyere tid med 45.000 solgte albums, 36 millioner streams og endeløse udsolgte turnéer. Samtidig er One Step at a Time også historien om et ungt menneske med et fornyet livssyn. En musiker, der er klar til at ryste folks opfattelse af, hvem han er, og hvad han står for, gennem nye melodier og ord fra en sangskriver, der kun lige er kommet i gang.”

 

I virkeligheden betyder det, siger han, at tanken var tom efter hans seneste tour i 2022.

”Jeg var ikke udbrændt, for jeg har verdens fedeste job, men det var som om, at da jeg vendte hjem fra tour og skulle til at skrive nye sange, så var der ikke så meget materie at skrive på. Det var de samme akkorder og de samme historier, jeg fik spillet frem, og det er ikke det, jeg vil give mit publikum. Jeg skylder dem at komme med noget interessant, og derfor trak jeg stikket fra landevejen og gik i proces og samtale med mig selv,” siger han.

Energien på scenen stiger. Jacob er helt ude på kanten, og han spiller på en måde op til dans, selv om publikum sidder ned. Bandet har en fest. Det er dygtige musikere, der nyder lyden af det liv, de skaber sammen med 900 mennesker den fredag. Sådan ser det ud fra række seks, og sådan føles det også helt nede bagved.

Dinesens nye album handler på en måde om det hele. Han har skrevet om at udvikle sig som menneske. Hvem er vi? Og hvad er det vi vil – med livet og med hinanden? Hans egen favorit kunne være ’I dont care’, som handler om at bryde nogle af grænserne. Mest dem i os selv.

”Det nummer handler for mig om at tage hinanden op af de kasser, vi har en tendens til at mase hinanden ned i. Vi ser alt for ofte andre mennesker gennem et filter; enten vores egen forestilling eller det, de putter på, inden de ligger sig selv derud, hvor vi kan swipe igennem hinandens tilværelse. Det kunne jeg ønske mig, at der var mindre af, og det er det, sangen handler om. For mig i alt fald,” siger han.

Jacob Dinesen har, siger han selv, det til fælles med Poul Krebs, at uagtet hvilken genre, man placerer dem i, så lyder de som… sig selv. Stemmerne er karakteristiske, og det var en af de ting, han ville udfordre på det nye album. Han er sin egen hovedstol – inspireret af Tom Petty, Bruce Springsteen, Rolling Stones og John Mellencamp, som i årevis har ræssoneret i ham, men brønden han henter fra i sit virke som artist, er hans egen. Og fordi han i 2022 endelig følte, at han havde fundet fodfæste som artist, turde – og ville – han ud og udfordre stagnationen, som altid skal veksles til autenticitet.

”Jeg har for første gang skrevet et album sammen med andre, og jeg har produceret med et menneske, der kunne presse mig og min stemme nye steder hen, og derfor er det en anderledes plade med sange, der fortæller historier på en måde, der, oplever jeg, overrasker publikum den der lille bitte smule, som er klædelig, ”siger han. ”Jeg har skrevet om at udvikle sig som menneske. Hvem er vi? Hvad drømmer vi om? Hvordan kommer vi derhen, hvor vi gerne vil være?”

 

En kvinde rejser sig. Hun danser ved siden af stolerækkerne og ligner en, der ikke kan lade være. “Simply Love”, står der på hendes mintblå skjorte, og sådan føles det. Det er nok rigtigt nok; Musik er kærlighed, og på visse aftener, er det alt, vi behøver.

”Musik er en af de ting, der skaber et rum, hvor publikum og artist er i symbiose. Musik er kærlighed. Det er den eneste reelle form for magi,” siger Jacob Dinesen. ”Det er i samspillet med publikum, en koncert får sit liv. Hvis de giver den gas, så tager vi den et nøk op. Og det bliver aldrig kedeligt. Vi glemmer tid og sted. Det er det, der er målet.”

 

Det lykkes den aften. Der er det rum, vi skaber med hinanden, når vi lytter.

(På trods af en lille afbrydelse af koncerten, som skyldes, at der gik en falsk brandalarm.)

Tekst: Pia Møller Søe.

Lignende artikler

Back to top button