FestivalnytLine-up

Første navne klar til Tønder Festival 2023

Ni navne er sat på plakaten for næste års Tønder Festival. Glæd jer til store musikalske oplevelser med blandt andre britiske The Unthanks, amerikanske Buffalo Nichols, canadiske Jeremy Dutcher og dansk/makedonske Bjonko.

Årets Tønder Festival var en stor succes, og man skulle være lavet af sten for ikke at mærke den gensynsglæde og appetit på musikken, der strømmede gennem hele festivalpladsen. Nu kan man godt begynde at glæde sig til næste år, hvor de første navne er sat på programmet.

 

Tønder Festival som first mover

Endnu engang henter Tønder Festival internationale kvalitetsnavne til Danmark. Dels etablerede kunstnere og dels nyere sangskrivere og bands på vej frem.

Fra England kommer prisbelønnede og særdeles anerkendte The Unthanks med søstrene Rachel og Becky Unthank i front og med et band bestående af 11 musikere.

Fra Canada kommer flere nyere navne: Sangskriveren og traditionsfortolkeren Adyn Townes fra det østlige Canada, sangskriveren Lawrence Maxwell fra Prince Edward Island med countrymusikken som pejlemærke samt Jeremy Dutcher, performer, komponist og musik-historiker, som dykker ned i musik fra Canadas oprindelige befolkning.

Bluesmusikken er i centrum for Buffalo Nichols, sangskriver og guitarist fra Milwaukee i USA. En anden amerikansk sangskriver er Israel Nash, som primært bevæger sig inden for americana og country. Den anmelderroste duo The Local Honeys tager den traditionelle folkemusik og oldtime-musik fra Kentucky til nye højder.

To navne fra den hjemlig scene er booket: Der bliver uden tvivl fest og farver, når dansk/makedonske Bjonko og hans band går på scenen. Gang i sagerne bliver der bestemt også med den spektakulære teaterkoncert The Tarantino Twist Show, som hylder musikken fra Quentin Tarantinos film.

 

OM KUNSTNERNE: 

Adyn Townes (CAN)

Adyn Townes kommer fra det østlige Canada og er i fuld gang med at etablere sig som en original kunstner og sangskriver inden for alternativ indie og folkpop. Hans lyse stemme og sans for den fængende og eftertænksomme sang har banet vejen frem mod et større publikum. Adyn Townes’ seneste udgivelse er albummet “In Frames” fra 2021 blandt andet med sangene “Cannonball” og “Kids”. Han var i 2019 vinder af den canadiske MNB Award (Music-Musique NB) i kategorien Song of The Year med sangen “House on The Ocean”. I 2020 var Adyn Townes nomineret i kategorien Songwriter of the Year ved prisuddelingen hos ECMA (East Coast Music Association). Adyn Townes trækker i høj grad på den tradition for sangskrivning og historiefortælling, som kulturen på den canadiske østkyst kan byde på. Adyn Townes optræder solo på Tønder Festival, og det er første gang, han besøger Danmark. Eneste danske festivalkoncert i 2023.

www.adyntownes.com

 

Jeremy Dutcher (CAN)

32-årige Jeremy Dutcher er performer, komponist, aktivist og musik-historiker og klassisk uddannet sanger. Han er medlem af Tobique First Nation i New Brunswick og har rødder i den oprindelige befolkning i Canada. Jeremy Dutcher gravede sine forfædres musik frem fra gemmerne og transskriberede møjsommeligt traditionelle sange og musik fra voksruller indspillet i 1907. Musikken fra tidligere generationer fra Wolastoq-dalen i New Brunswick forenede han med egne ideer og kompositioner, og resultatet blev debutalbummet “Wolastoqiyik Lintuwakonawa” (2018). “En dialog med forfædrenes stemmer” er albummet blevet kaldt, og det bragede igennem efter udgivelsen med fine anmeldelser og flere priser til følge. Blandt andet vandt albummet den prestigefyldte canadiske Polaris Music Prize i 2018. Der er ikke mange tilbage, der kan tale det særlige Wolastoqey-sprog. Det er en af grundene til, at Jeremy Dutcher har skabt sit værk med forfædrenes stemmer. “Hvis du mister sproget, mister du ikke bare ord; du mister en hel måde at se og opleve verden på fra et tydeligt indfødt perspektiv,” skriver han på sit website. Eneste danske festivalkoncert i 2023.

www.jeremydutcher.com

 

The Unthanks (ENG)

Den traditionelle musik fra Northumberland i det nordøstlige England er grundstof for duoen The Unthanks. Søstrene Rachel og Becky Unthank har i samarbejde med forskellige musikere gennem tiden formået at skabe deres egent musikalske univers, man kan kalde det art folk, hvor de lader traditionsmusikken møde jazz, klassisk, postrock og meget mere. Inspirationen bliver hentet fra Miles Davis, King Crimson, Steve Reich, Antony & The Johnsons og Tom Waits, for at nævne nogle få. Det kan høres på The Unthanks’ 14 udgivelser og til deres livekoncerter. Deres debutalbum “Cruel Sister” fra 2005 var et gedigent gennembrud og opnåede blandt andet at blive udråbt som Folk Album of the Year af magasinet Mojo. Siden er det blevet til flere priser og nomineringer. Det seneste album er “Sorrows Away” fra 2022. Mange kolleger har hyldet The Unthanks, og Elvis Costello har udtalt: “They run from the very root of folk music to the very tip of the branch.” I Tønder stiller The Unthanks op med et band med 11 musikere. Eneste danske festivalkoncert i 2023.

www.the-unthanks.com

 

Buffalo Nichols (USA)

Carl “Buffalo” Nichols  er sanger og finger-pickin’ slideguitarist med et godt greb om den store amerikanske blueshistorie. Hans nænsomme vibrato på slideguitaren og hans dybt klingende vokal tager fat, hvor de gamle slap, så at sige. “Hvordan kan jeg bringe fortidens bluesmusik ind i fremtiden,” har han spurgt sig selv, og han giver selv svaret. Ved at spille blues’en med hjerte og nerve, og ved at skrive vedkommende og nærværende sange. I efteråret 2021 udkom hans debutalbum “Buffalo Nichols”. Albummet er udgivet på det legendariske og Mississippi-baserede pladeselskab Fat Possum, som tidligere har stået bag udgivelser med L. R. Burnside og The Black Keys. Det har hjulpet godt på PR-siden, at Buffalo Nichols er blevet præsenteret live i det populære tv-program “The Late Show” med Stephen Colbert som vært. Buffalo Nichols er født i Texas og opvokset i Milwaukee, og i sine helt unge år var det punk og hip hop, der trak mest i ham. Men bluesguitaren vandt, og det var især efter en tur til Europa, hvor han bland andet optrådte i en bluesklub i Kiev i Ukraine, at han satsede hundrede procent på bluesmusikken og sine egne sange. Det er første gang, Buffalo Nichols optræder i Danmark, og det er eneste danske festivalkoncert i 2023.

www.buffalo-nichols.com

 

Lawrence Maxwell (CAN)

Countrymusikken er i absolut centrum for sangskriver, sanger og guitarist Lawrence Maxwell fra Prince Edward Island i Canada. Han udgav sit tredje album “Ballad of Miles” i 2022, og magasinet Roots Music Canada kvitterede i en anmeldelse med ordene: “Det første store canadiske alt-country-album i 2022.” Det er lyden af country i et miks af tradition og nutidig sprælskhed, og det er stærke sange. Lawrence Maxwell er blevet sammenlignet med sangskriverikonet John Prine, og ovennævnte Roots Music Canada går skridtet videre og slår fast, at hvis man kombinerer Merle Haggards enkle poesi, George Jones’ stemme og Sturgill Simpsons bramfrihed, ville resultatet blive et album som “Ballad of Miles”. Lawrence Maxwell, som har en fortid i Royal Canadien Navy, udgav sit debutalbum “Not Your Outlaw” i 2018. Siden fulgte albummet “Almost Natural” – samt flere nomineringer og priser. Lawrence Maxwell optræder med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2023.

www.lawrencemaxwell.com

 

Israel Nash (USA)

Sanger, sangskriver og guitarist Israel Nash (født 1981) repræsenterer på mange måder en ærkeamerikansk historie om en musikers rejse og udvikling. Musikken bevæger sig inden for americana, country og indierock. Israel Nash er vokset op i Missouri og flyttede til New York i 2006 og begyndte at spille på klubberne på blandt andet The Lower Eastside. Han udgav sit debutalbum “New York Town” i 2009, og flere album fulgte i årene efter. Det gav mulighed for ret intens turnéaktivitet i USA og Europa. I 2011 flyttede Israel Nash til Den lille by Dripping Springs i Texas, hvor han også holder til i dag. Hans seneste album er “Topaz” fra 2021 er blevet beskrevet som ”dreamy folk” og “cosmic country”. Magasinet Uncut skriver, at albummet byder på ”overdådig country-soul, der læner sig op ad messingblæsere og lyder stemningsfuldt af Neil Youngs mere drøvtyggende plader eller de mere rockede kanter af Rodney Crowell”. Israel Nash optræder med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2023.

www.israelnash.com

 

The Local Honeys (USA)

Denne duo tager den traditionelle folkemusik og oldtime-musik fra Kentucky til nye højder. Deres debutalbum “The Local Honeys” fra 2022 har fået meget fine anmeldelser og indeholder en række originale sange, der både musikalsk og tekstmæssigt hylder den musikkultur, der stammer fra Kentucky og i særdeleshed Appalacherne. Det er folkemusik med stor respekt for traditionerne og er samtidig nyfortolkning og nutidig tilgang til den musik, som udgør et kulturelt backbone i USA. The Local Honeys består af Linda Lee Stockley, guitar og Montana Hobbs, banjo. “Sangene på albummet taler for os og handler om det, vi kender, refleksioner om os som mennesker. Vi vil gerne tilføje vores egen del af fortællingen om musikken fra Kentucky,” skriver Montana Hobbs på The Local Honeys website. Duoen har blandt andet turneret med navne som Tyler Childers og Colter Wall, begge kendte navne på Tønder Festival. Eneste danske festivalkoncert i 2023.

www.thelocalhoneys.com

 

Bjonko (DK)

Bjonko Stosic er født og opvokset i København, men kommer fra en familie af musikere fra byen Bitola i Makedonien. Bjonko Stosic spiller klarinet og saxofon og har med sit band udviklet et heftigt miks af traditionel folkemusik, balkan beats og nutidig mainstream. En koncert med Bjonko og band er en rytmisk rystetur og et show, hvor der er spræl på scenen og gang i dansegulvet. Bjonko har de senere år etableret sig som et unikt livenavn på den danske scene og i det øvrige Skandinavien. Han har været nomineret flere gange til Danish Music Awards, og i 2015 vandt han prisen som  “Årets Danske World Live Navn” ved Danish Music Award World. Bjonko Stosic har spillet i mange sammenhænge og har samarbejdet med andre kunstnere som for eksempel Fallulah, Klamfyr, Jokeren og Jooks. Et særligt projekt var Balkan Beats & Poetry (2007), hvor Bjonko satte musik til digte af den makedonske digter Emilijan Divjakoski. Bjonko har udgivet fem album samt en stribe EP’er. Det seneste album er “Enigma” fra 2021.

www.happyduck.dk/bjonko

 

The Tarantino Twist Show (DK)

Den amerikanske filmskaber Quentin Tarantino er kendt for sine ret vilde og ikoniske film og

ikke mindst sine originale valg af soundtracks. Musikken fra Tarantinos film er grundlaget for den danske teaterkoncert The Tarantino Twist Show, og det går ikke stille af. Publikum får et show for fuld udblæsning med 10 sangere, performere og musikere på scenen og med sange som for eksempel George Baker Selection’s “Little Green Back” (1969) brugt i filmen ”Reservoir Dogs”, Kool & The Gang’s ”Jungle Boogie” (1973) fra ”Pulp Fiction” og Stealers Wheel’s ”Stuck In The Middle With You” (1973) fra ”Reservoir Dogs”. Ind på scenen træder figurer og skikkelser fra Tarantinos film – det kan være Mr. Blonde, The Gimp, Mia Wallace og eller Jackie Brown. Tarantinos kærlighed til guitarrock og surfmusik afspejler sig naturligvis i forestillingen, hvor basisbandet The Crazy 88’s (opkaldt efter en bande i filmen Kill Bill) fyrer den af. The Tarantino Twist Show har base i Aarhus, og det er en række danske musikere og sangere, der udgør truppen i forestillingen.

www.tarantinotwistshow.dk

 

Tønder Festival 24. 25. 26. 27. august 2023

 

Lignende artikler

Back to top button