FEJRING AF LIMFJORDENS UNIKKE ØSTERS
I efterårsferien kan du atter være med til at hylde den danske østers.
Et af de steder det kommer til at vrimle med østersoplevelser under Oyster Week, som den landsdækkende østersfestival kaldes, er i den vestlige del af Limfjorden, der har verdens største sammenhængende bestand af europæiske flade østers, Ostrea edulis. En østersart, som topkokke fra hele Europa betragter som en af de fineste og mest eksklusive råvarer, vi kan opdrive herhjemme. Men ikke alle kender til den eller har smagt den.
Leder af turismesamarbejdet Enjoy Limfjorden, Peter Emsenhuber Graversen, udtaler:
”Det glæder mig meget, at østersugen ved Limfjorden er en tilbagevendende begivenhed, på tværs af kommunegrænser, med fokus på vores helt unikke lokale østers. Flere og flere borgere og gæster har fået øjnene op for den lækre fødevare, og vi ser, at flere lokale restauranter nu også serverer østers som en fast del af menuen i modsætning til tidligere, hvor man skulle til Aarhus eller København for at få serveret østers, østers som sjovt nok kommer lige fra vores egen fjord. Limfjordsøsters er verdens bedste. Det bliver vi bedre og bedre til at nyde lokalt”
Igen i år er der masser af spændende begivenheder omkring den fine Limfjordsøsters. Man kan tage på østerssafari ved Venø, Struer, Lemvig, Handbjerg Marina og på Mors, hvor man sammen med kompetente guides selv fanger og tilbereder sine østers over en grill i naturen. Hvis man ikke selv har lyst til at tage waders og gummistøvler på, kan man vælge en mere magelig løsning, hvor man kan smage østers i rolige omgivelser med et glas champagne . Man kan besøge den unikke østersbar Danish Oyster Bar i Glyngøre, Restaurant ved Fjorden i Struer, og Restaurant Støberiet i Holstebro, der alle har den lækre Limfjordsøsters på menuen.
Endelig er der den store Østers- og Muslingepremiere i Nykøbing, hvor der af masser af velarrangerede østersaktiviteter d. 11.,12. og 13. oktober.
Enjoy Limfjorden har samlet en oversigt over begivenhederne i uge 42 med nærmere information på: www.enjoy-limfjorden.dk/limfjorden/oestersugen-oyster-week-2019-ved-limfjorden
Baggrundsinformation
Østers har ofte været forbundet med myter, magi og store kulinariske oplevelser. Østersen har ry for at have særlige amorøse egenskaber, og det fortælles bl.a., at Casanova spiste 50 østers hver dag. Samtidig er der også dem, der påstår, at Cæsar invaderede Storbritannien i jagten på de bedste østers. I Danmark havde Det Danske Kongehus monopol på fiskeriet af østers. Noget som det tjente gode penge på at eksportere til den russiske zar. Så gode penge, at det var forbundet med dødsstraf for menigmand at høste af dem. Det har heldigvis ændret sig, og Limfjorden er i dag hjem for både den oprindelige europæiske østers og den invasive stillehavsøsters.
Limfjorden har verdens største sammenhængende bestand af europæiske flade østers, også kaldet flad østers eller Ostrea edulis. Det er den oprindelige europæiske østersart, der i dag mange steder er blevet fortrængt af stillehavsøstersen, en invasiv art. Helt op til 1970erne var det den europæiske østers, man forbandt med at spise østers. I dag spiser vi primært stillehavsøstersen.
Skiftet kom, efter at bestandene af den flade østers blev stort set udraderet af de dødelige parasitter Bonamia ostreae og Marteilia refringens, hvad der fik især den franske østersindustri til at sætte stillehavsøstersen ud i stedet. Limfjordens østersbestand blev som en af de eneste i Europa ikke ramt af epidemien.