Efterårsferie: Lav din egen økse
Hør mere om middelalderens stridsøkser, som er fundet på Grathe Hede, og lav din egen økse. Kig ned i udstillingen og find ud af, hvilken du vil lave. Foretrækker du arbejdsøksen, som er fundet ved Grathe Hede, eller daneøksen, som er kendt fra vikingernes hærgen i Europa? Vælg selv, hvilken du ville bruge i middelalderens borgerkrig mellem Svend, Knud og Valdemar.
Øksen var et af de mest udbredte våben i middelalderen, og der fandtes et væld af forskellige økser. De blev brugt i det daglige arbejde og på slagmarken. Daneøksen er dog helt speciel, da den er stor, omkring 30 ca. og tynd med et langt skaft på nogle gange mere end en meter. Dermed var den let at svinge med begge hænder mod fjenden, og den kunne uden problemer kløve både brynjer og skjolde. Våbnet har fået navnet daneøksen, da den var så populær hos danske krigere, men hedder også bredøksen pga. det brede hoved.
Der er flere økser, der gennem tiden er blevet kædet sammen med slaget på Grathe Hede. De er fundet ved Grathe Kapel eller på Grathe Hede, og de stammer sandsynligvis fra 1100-tallet. Ingen af økserne er bredøkser, tværtimod er de forholdsvis slanke, og nogle af dem er arbejdsøkser. En arbejdsøkse kunne dog sagtens være blevet taget med i krig af en bonde, da ledingshæren blev indkaldt. Om økserne har været anvendt i slaget, ved vi dog ikke, men muligheden er der.
Efterårsferie: Mandag 14. oktober – fredag 18. oktober / 12.00 – 16.00
Pris: 20 kr. til materialer + entré. Husk, børn og unge til og med 17 år har gratis entré til museet.
Efterårsferien er samtidig sidste chance for at se Nationalmuseets fine økser fra Grathe Hede i Jylland, da de normalt indgår i Nationalmuseets faste udstilling om Svend, Knud og Valdemar, og snart skal tilbage igen. Museum Silkeborg Blicheregnen beholder naturligvis sine egne middelalderøkser fra Grathe Hede, så der vil også være økser at se efter efterårsferien, når udstillingen Kampen om Magten – slaget på Grathe Hede bliver permanent.