Koncerter

Naturpark Nissum Fjord indvies

Naturpark Nissum Fjord indvies søndag den 25. august 2019, kl. 10.00 ved et arrangement på Damhus Å Havn ved Skalstrup. Der er taler, kaffe og morgenbrød til de fremmødte.

Bag Naturpark Nissum Fjord står et samarbejde mellem Lemvig og Holstebro kommuner, Friluftsrådet og Nissum Fjord Netværket, der gennem en årrække har arbejdet for at gøre området mere synligt og tilgængeligt for borgere og naturfolk, så de får enestående natur- og friluftsoplevelser.

Naturpark Nissum Fjord skal styrke samarbejdet mellem lokale virksomheder, offentlige institutioner og frivillige i egnen omkring fjorden.

Samlende fjord

– Den gemte og glemte fjord er nu kommet frem i lyset. Det er vi utroligt stolte over efter 15 års arbejde. En stor tak til lodsejere og alle de mange frivillige, der har hjulpet med at gøre området rundt om vores fælles fjord endnu mere attraktiv for os, der bor ved den – og for vores gæster, siger Rita Sønderby fra Nissum Fjord Netværk.

Også Steffen Damsgaard, formand for Teknik & Miljø i Lemvig Kommune er glad for, at Nissum Fjord endelig er en Naturpark.

– De frivillige har gjort en stor indsats. Det fortjener de stor ros for. De viser stort sammenhold og viser, at fjorden kan samle de mange interesserede. Fjorden og dens omgivelser er enestående og attraktiv natur, der nu er meget mere tilgængelig, og alle har bedre mulighed for at opleve, siger Steffen Damsgaard.

Større tilgængelighed og bedre formidling er centralt for Karsten Filsø, formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget i Holstebro Kommune.

– Som officiel naturpark får vi en enestående mulighed for at åbne ”den hemmelige fjord”. Flere får lettere adgang og større kendskab til den fantastiske natur og kulturværdierne omkring Nissum Fjord, siger Karsten Filsø og fortsætter:

– Virksomheder kan nu markedsføre deres produkter og oplevelser med brandet Naturpark Nissum Fjord. Et kvalitetsstempel og et kæmpe skulderklap til de mange ildsjæle, der udvikler naturparken til glæde for erhverv, borgere og gæster.

Certificeringen af Nissum Fjord som Naturpark har også som mål at sikre bedre forhold for dyr og planter, skabe nye muligheder for afsætning af lokalt producerede fødevarer og øge omsætningen i turisterhvervet.

Indvielse

Den officielle indvielse af Naturpark Nissum Fjord sker med taler af Steffen Damsgaard, Karsten Filsø, Rita Sønderby og Flemming Larsen, formand for Friluftsrådet.

Arrangementet finder sted på og ved en ny bro over Damhus Å, der også indvies på søndag. Broen ”binder” både naturparken og Lemvig og Holstebro kommuner sammen.

Efter den officielle indvielse er der underholdning og en smagsprøve fra ”fjordens spisekammer” og lidt til at skylle efter med, inden dagens øvrige aktiviteter fjorden rundt løber af stablen.

Se program for indvielsen på naturparkens hjemmside

Forarbejde

Forud for certificeringen er der udarbejdet en naturparkplan, der beskriver, hvordan erhvervsliv, turismen, naturen og friluftslivet skal udvikle sig de kommende fem år.

Det frivillige lokale Nissum Fjord Netværk har siden 2005 arbejdet på at øge tilgængeligheden og kendskabet til Nissum Fjord gennem information i området og skabt et shelternetværk fjorden rundt.

Desuden har netværket etableret og vedligeholdt et samlet stisystem 70 km fjorden rundt, lavet foldere og markedsført området lokalt og regionalt.

Lemvig og Holstebro kommuner har i samarbejde med det frivillige netværk søgt Friluftsrådet om certificeringen af fjorden som naturpark for at sikre og markedsføre området.

Det gør Naturpark Nissum Fjord enestående. Ønsket om af få en naturpark er kommet nedefra – fra Nissum Fjord Netværket.  Andre naturparker i landet er certificeret efter forslag fra kommuner. Desuden er den den første naturpark i Vestjylland.

Indvielsen af Naturpark Nissum Fjord finder sted på adressen Bækbyvej 19, 7570 Vemb søndag klokken 10.00.

Certificeringsordningen ”Danske Naturparker” administreres under Friluftsrådet. Den frivillige mærkningsordning kan kun søges af kommuner.

Naturpark Nissum Fjord har et årligt driftsbudget på 600.000 kr.

Back to top button